Vesti
Svet
Severna Koreja preti Amerikancima atomskom bombom!
20.03.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Severna Koreja preti Amerikancima atomskom bombom!
Severna Koreja je spremna da upotrebi nuklearno naoružanje kad god se oseti ugroženom od SAD, kaže severnokorejski ambasador u Velikoj Britaniji.
Hjun Hak Bong, koji se retko pojavljuje u javnosti i daje intervjue, rekao je da Sjedinjene Države nemaju monopol na upotrebu nuklearne bombe.
On tvrdi da je Severna Koreja sposobna da ispali nuklearne projektile "u svakom trenutku", a upotrebiće i konvencionalno oružje da bi se odbranila.
Ambasador je u intervjuu televiziji "Sky news" odbacio kao lažne optužbe o torturi u Severnoj Koreji, koje stalno iznose ljudi koji uspeju da pobegnu iz najzatvorenije države na svetu, a izbleglice je nazvao "ološem i izdajnicima".
Na pitanje da li je Severna Koreja sposobna da sada ispali nukleranu raketu, on je odgovorio: "Da, u svakom trenutku. Uzvratićemo ako nas SAD napadnu".
On je istakao da bi država kojom upravlja Kim Džong Un mogla da upotrebi atomsku bombu samo kao "odmazdu" u slučaju da bude napadnuta.
Na pitanje da li to znači da severnokorejci ne bi prvi pritisnuli dugme, ambasador je odgovorio da su oni "miroljubiv narod koji ne želi rat, ali se rata ne boji", i dodao da je to politika tamošnje vlade.