Vesti
Svet
Delovi aviona rasuti po obodima planine, prizor stravičan
25.03.2015. 20:00
Izvor: LEDENA GROBNICA U ALPIMA
Spasilački helikopteri su jutros nastavili da pretražuju gudure u francuskim Alpima na koje se srušio avion "erbas" nemačke kompanije Džermanvings, odnevši u smrt svih 150 putnika i članova posade.
Ostaci aviona su široko rasuti. Pretraga, prekinuta sinoć, obavlja se sada u uslovima oblačnog neba i temperature koje jedva da je malo viša od nule.
Crna kutija je pronađena sinoć.
Džermanvingsov avion A320 poleteo je juče ujutro iz Barselone u Španiji, i bio je na nešto od manje od sat vremena udaljen od odredišta, aerodroma u Diseldorfu, kada je naglo počeo da gubi visinu.
Piloti nisu poslali znak za uzbunu, i kontrola leta je u jednom trenutku izgubila i radarski i radio kontakt, saopštile su francuske vlasti nadležne za civilni saobraćaj.
Avion se srušio na Alpe, na jugu Francuske, udarivši u teško pristupačne obronke na oko 1.500 metara nadmorske visine.
Mesto nesreće danas će posetiti franucski predsednik Fransoa Oland, nemačka kancelarka Angela Merkel i španski premijer Marijan Rahoj.
Pet ministara iz francuske, nemačke i španske vlade koji su helikopterom nadleteli mesto nesreće govorili su o "dramatičnim slikama".
"To su prizori strave, to je strašna drama. Još ne znamo tačan uzrok te drame", rekao je Frank-Valter Štajnmajer, nemački ministar spoljnih poslova.
Španska ministarka saobraćaja Ana Pastor je takođe izrazila šok posle obilaska mesta nesreće.
Helikopteri za pomoć prekinuli su da nadleću tu zonu kada je pao mrak i nastaviće kad svane.
Tridesetak žandarma iz planinske jedinice u zoru će da krenu u planine gd je pao avion.
Jedna grupa od 65 žandarma je takođe sinoć krenula da traži kopneni put do aviona, i tamo će kampovati, rekao je potpukovnik zandarmerije Žan-Mark Meničini.
Pet žandarma ostavljeno je na licu mesta oko rasutih delova aviona i tela na planini, da čuvaju mesto nesreće tokom noći.
Zastave Evropske unije ispred evropskih institucija u Briselu spuštene se jutros na pola koplja u znak žalosti zbog avionske nesreće u Francuskoj u kojoj je poginulo 150 osoba.
Zastave će biti spuštene i u svim diplomatskim predstavništvima EU u svetu, najavljeno je iz Evropske komisije.