Vesti
Svet
Drama u Turskoj: Levičari zarobili tužioca
31.03.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Drama u Turskoj: Levičari zarobili tužioca
Policija je ušla u zgradu suda u Istanbulu i pregovara sa pripadnicima ilegalne radikalne levičarske grupe koji su danas pre podne uzeli za taoca tužioca Mehmeta Selima Kiraza i prete da će ga ubiti ako vlast ne ispuni njihove zahteve.
Grupa "Revolucionarna narodnooslobodilačka partija-front" objavila je na svom veb sajtu sliku tužioca sa oružjem uperenim u njegovu glavu.
Ta fotografija se potom proširila društvenim mrežama.
Policija pregovara sa dvojicom levičara o oslobađanju tužioca, izjavio je šef istanbulske policije.
Prethodno su pripadnici specijalnih snaga ušli u zgradu i evakuisali je.
Pozivajući se na tursku Agenciju Dogan, Frans pres izveštava da se iz suda čulo nekoliko pucnjeva.
Tužioca navodno drže u njegovoj kancelariji na šestom spratu zgrade suda.
Za sada se ne zna kako su napadači uneli oružje u obezbeđen
sud.
Inače, tužilac je istraživao smrt dečaka Berkina Elvana koji je umro 2013, godine od posledica ranjavanja od strane policije tokom antivladinih protesta. On je preminio posle 269 dana provedenih u komi zbog povreda zadobijenih u sukobu s policijom u masovnim protestima početkom leta 2013. godine, a otac ubijenog oglasio se ranije danas pozivajući otmičare da oslobode tužioca, prenele su agencije.
"Moj sin je mrtav, tužilac mora da bude oslobođen", naveo je Elvanov otac na svom tviteru.
Otmičari su dali tužioci rok do 15 sati i 36 minuta po lokalnom vremenu da saopšti identitet policajaca za koje tvrde da stoje iza ubistva Elvana ili će ga ubiti, a među zahtevima je i "javno priznanje" odgovornih policajaca.
Rok je u međuvremenu istekao.
Turski mediji su obajvili da si otmičari dali rok tužiocu, koji je već istekao da saopšti identitet policajaca za koje tvrde da stoje iza ubistva Elvana, ili će biti ubijen.
Među zahtevima je i "javno priznanje" odgovornih policajaca.
Napadači pripadaju Revolucionarnoj narodnooslobodilačkoj partiji - Front (DHKP-C) koja je na svojoj internet strani objavila fotografiju tužioca sa prislonjenim pištoljem na čelu, kao i listu zahteva.
Agencija AFP izvestila je da se prilikom upada u zgradu suda začula pucnjava, a mediji navode da nije jasno kako su otmičari uspeli da unesu oružje u zgradu, kao i da su specijalne snage policije u međuvremenu evakuisale zgradu.
Šef istanbulske policije izjavio je da su u toku pregovori sa dvojicom napadača, dok je zamenik glavnog tužioca Vedat Jiđit rekao za turski list "Hurijet" da se pregovori napadača i policije "vode preko posrednika kojeg su oni izabrali".
Novinar "Hurijeta" pozvao je na mobilni telefon Kiraza, a javio mu se nepoznati muškarac koji mu je rekao da "tužilac trenutno nije dostupan".
Potom je veza prekinuta, a neposredno pre toga čulo se da je neka osoba pored njega uzviknula "policija".
U početku talačke krize rad u sudnicama je nastavljen, ali sat vremena posle napada, televizijske stanice su javile da su bezbednosne snage evakuisale zgradu da bi se "pripremile za pokretanje operacije za okončanja krize".