Vesti
Svet
Užas u EU: Cipras danas "trguje" s Putinom
08.04.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Užas u EU: Cipras danas "trguje" s Putinom
Grčki premijer Aleksis Cipras i predsednik Rusije Vladimir Putin sastali su se danas u Moskvi u vreme pregovora Grčke sa zapadnim poveriocima - EU i MMF. Putin posle sastanka poručio: Cipras nije došao da traži ekonomsku pomoć.
Putin je rekao da Cipras nije od njega tražio ekonomsku pomoć na sastanku u Moskvi, ali da bi Rusija mogla da odobri kredite za velike zajedničke projekte u budućnosti.
Predsednik Ruisje je rekao da bi Grčka vraćala takve zajmove samo od profita koji eventulano bude ostvarivala iz takvih projekata.
On nije saopštio više detalja, ali je rekao da je o ovome razgovarao sa Ciprasom.
Cipras je naveo da Grčka nije saglasna sa logikom sankcija u odnosima sa EU, a Putin je rekao da je razumeo da je Atina bila prinuđena da glasa za sankcije (EU) protiv Moskve.
Sastanak u Moskvi održava se na užas evropskih partnera Atine, komentariše agencija AFP.
Ruski predsednik Vladimir Putin nagovestio je danas da bi Moskva mogla da ukine embargo na uvoz hrane iz Grčke, uveden zbog sankcija koje je Evropska unija uvela Rusiji.
Putin je na početku sastanka s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom u Kremlju izjavio da je njegova poseta došla "u pravo vreme" i da im pruža mogućnost da analiziraju šta mogu obe strane da urade da obnove bilateralne trgovinske odnose Rusije i Grčke.
Putin je ukazao i na značaj Ciprasove posete uoči Uskrsa (po istočnom računjanju), istakavši da, iznad svega, Rusija i Grčka imaju "zajedničke duhovne korene" kao zemlje s većinski pravoslavnim stanovništvom.
Ministar za ekonomski razvoj Aleksej Uljukajev izjavio je ruskim novinskim agencijama da je vlada pripremila predloge "u vezi s embargom" o kojima će se razgovarati na sutrašnjem sastanku s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim.
Uoči posete Ciprasa, Atina je nastojala da pošalje smirujuće signale Zapadu tako što je ministar finansija Janis Varufakis rekao da će se grčka kriza "rešiti u okviru evropske porodice" što bi trebalo da znači da Grčka ne traži finansijska pomoć nigde osim od svojih evropskih partnera.
Međutim, Grčka je poručila da ona, kao i ostali, neguje odnose i s drugim zemljama.
Po ruskom Ministarstvu finansija, nema zvaničnog zahteva za kredit Rusije Grčkoj, a nije bilo ni zahteva za sastanak Ciprasa s ruskim ministrom finansija.
"Tokom ove posete, Grčka neće dobiti nikakav novac", rekao je u Moskvi Fjodor Lukjanov, predsednik Saveta za spoljnu politiku i odbranu.
On smatra da bi Moskva, međutim, mogla bez velikih teškoća učiniti gest u korist Atine podižući svoju zabranu uvoza hrane iz Grčke, uvedenu prošlog leta protiv svih zemalja Evropske unije, u okviru ruskih kontra-sankcija povodom ukrajinske krize.
Strateško pitanje gasa moglo bi se takođe razmotriti, s perspektivom produženja predloženog gasovoda "Turski tok" između Rusije i Turske do Grčke, a u istoj oblasti je i mogućnost ruskih investicija u Grčkoj, posebno u traganje za rezervama nafte u egejskom podmorju, dok se govori i o ruskim ulaganjima u grčko državno železničko preduzeće "TrainOSE".
U kontekstu krize u Ukrajini koja je degradirala odnose EU-Rusija, dvodnevna poseta jednog evropskog zvaničnika Moskvi ne prolazi nezapaženo i upozorenja su bila brza. I to u vreme dok grčka vlada intezivno pregovara s poveriocima - EU i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), o isplati poslednje tranše kreditne podrške, vitalne za finansijski opstanak grčke države.
Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, na pitanje nemačkog lista "Hanoferše algemajne cajtung", zatražio je prošlog vikenda od Ciprasa da "ne uznemirava svoje evropske partnere" dovodeći u pitanje jednoglasnost Evropske unije u stavu prema Rusiji.
Grčka je jedna od evropskih zemalja koje se protive sankcijama protiv Moskve. Aleksis Cipras je prošle nedelje ponovio u intervjuu ruskoj agenciji Tass da sankcije "ne vode nikuda".
U intervjuu za "Rajniše post", nemački ministar ekonomije Zigmar Gabriel je nastojao da umanji značaj geopolitičke nesigurnosti: "Ne mogu da zamislim da je iko u Atini spreman da okrene leđa Evropi, i da se baci u zagrljaj Rusije", rekao je on.
Evropska komisija je podsetila u utorak da je "trgovinska politika u isključivoj nadležnosti Evropske unije".
"Ta poseta je zapravo psihološki signal koji grčki premijer želi da pošalje. Signal da Grčka ima druge prijatelje. To što Evropa reaguje, pokazuje da to deluje", rekao je Fjodor Lukjanov.