Vesti
Svet
Vlada u Oslu platiće reparacije Romima zbog patnji u vreme nacizma
09.04.2015. 20:00
Izvor: Blic
Vlada u Oslu platiće reparacije Romima zbog patnji u vreme nacizma
Norveška je spremna da plati reparacije Romima zbog nasilne rasističke politike i patnji kroz koju su oni prošli u vreme nacističkog režima u ovoj zemlji u Drugom svetskom ratu.
Norveška premijerka Erna Solberg izvinila se za diskriminaciju koja je omogućila smrt brojnih Roma u nacističkim koncentracionim logorima nakon što im nije dozvoljen ponovni ulazak u Norvešku.
Ona se izvinila za diskriminaciju pre i posle rata, rekavši da taj period i način na koji je Norveška tretirala Rome predstavljaju "mračni deo" istorije te zemlje i da će platiti reparacije Romima.
Nacistička nemačka je okupirala neutralnu Norvešku u aprilu 1940. a ubrzo su sledbenici lokalne Nacional-socijalističke partije formirali kolaboracionističku marionetsku vladu pod vođstvom Vidkuna Kvislinga.
Prema raspoloživim podacima iz sredine dvadesetih godina prošlog veka, između 100 i 150 Roma živelo je u Norveškoj u to vreme. Romska manjina u Norveškoj, koja sada broji svega oko 500 ljudi, vodi kampanju od devedesetih godina za dobijanje odštete.
Izjava Solbergove usledila je nakon objavljivanja izveštaja komisije koji je naručila vlada u februaru, u kojem se detaljno navodi kako je norveškim Romima tokom tridesetih godina prošlog veka bilo zabranjeno da se vrate u zemlju ako bi otišli u inostranstvo.
U izveštaju se navode imena 62 osobe koje su nestale u nacističkim koncentracionim logorima nakon tog odbijanja na granici.
Preživelima iz koncentracionih logora bilo je zabranjeno da ponovo uđu u Norvešku i 10 godina nakon rata, navodi se u izveštaju Centra za studije holokausta i verskih manjina.
Solbergova je rekla da su mere koje su vlasti tada preduzele bile jednake "rasističkoj politici isključenja".
"Vreme je za moralno poravnanje sa ovim mračnim delom naše istorije. Država priznaje svoju odgovornost za načinjene greške i nepravdu prema norveškim Romima", rekla je premijerka.
Grčka je, takođe, nedavno tražila od Nemačke reparacije za Drugi svetski rat u iznosu od 278,7 milijardi evra.