Vesti
Društvo i ekonomija
Svi će biti namireni
14.04.2015. 20:00
Izvor: Akter
Svi će biti namireni
RTB Bor je nadležnim organima u zakonskom roku predao Unapred pripremljeni plan reorganizacije preduzeća (UPPR), koji toj kompaniji omogućava izlazak iz restrukturiranja
Generalni direktor Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor Blagoje Spaskovski je na konferenciji za novinare rekao da je dug basena 700 miliona evra, a reč je o istorijskom nasleđu jer je u toj cifri, između ostalog, sadržana vrednost stare topionice u Boru, koja će biti srušena ovih dana, navodi se u saopštenju dostavljenom iz RTB Bor.
Prema rečima Spaskovskog, UPPR znači da će RTB Bor nastaviti da posluje, svi njegovi poslovni partneri i dobavljači biće ispoštovani.
Iz prihoda koje kompanija ostvaruje namirivaće se stari poverioci i to na način koji predviđa taj dokument, koji su poverioci prihvatili, objasnio je on.
Čvrsto verujemo da će UPPR biti usvojen i to zbog toga što ovaj dokument pokazuje i dokazuje opstanak RTB Bora na tržištu, a i zato što stari poverioci njegovom realizacijom mogu da dobiju mnogo više no što bi dobili u slučaju bankrota kompanije, rekao je Spaskovski.
Spaskovski je objasnio da u 700 miliona evra duga se nalazi i deo koji je ugrađen u Đerdap, u prugu Bor-Majdanpek, u put Bor-Paraćin, u stanove u kojima Borani i Majdanpečani danas žive.
Proces restrukturiranja koji je uveden 2004. godine omogućio je RTB zaštitu od poverilaca i ta dugovanja su bila blokirana, rekao je Spaskovski.
Spaskovski je rekao da je UPPR predviđena promena vlasništva nad RTB Borom i konverzija duga prema državi u kapital države, navodi se u saopštenju.