Vesti
Svet
Frka oko Lamanša:Tajfuni presreli ruske bombardere
15.04.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Frka oko Lamanša:Tajfuni presreli ruske bombardere
Britanija je poslala borbene avione "tajfun" iz vojne baze Losimaut u Severnoj Škotskoj, radi presretanja dva ruska bombardera koja su se našla u blizini njenog vazdušnog prostora.
Brodovi britanske mornarice su nekoliko časova ranije prijavili kako prate tri ruska broda, uključujući i jedan razarač, koji su ušli u Lamanš (kojeg Britanci nazivaju Engleski kanal), prenosi AFP.
Prema saopštenju ruskog ministarstva odbrane, brodovi su bili na putu u Severni Atlantik gde će uzeti učešće "u vežbi odbrane od vazdušnih i podmorničkih napada".
Ruski ratni brodovi često su i legitimno prolazili kroz Lamanš, ali u uslovima nesuglasica Zapada i Rusije oko istočne Ukrajine, Britanija na to gleda s nepoverenjem.
Predstavnik ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov rekao je danas da dva ruska strateška bombardera Tu-95MS nisu narušili britanski vazdušni prostor kada su patrolirali iznad Atlantskog okeana.
Prema njegovim rečima, ruski bombarderi su leteli iznad neutralnih voda Bacencovog i Norveškog mora i Atlantskog okeana, a da su posade tu misiju završile juče.
Konašenkov je rekao da je let bombardera Tu-95MS trajao 15 sati, da ih je u vazduhu gorivom snabdeo avion Iljušin II-78 i da su u pratnji bila i dva aviona ruskih vazduhoplovnih snaga MiG-31.
"U pojedinim delovima rute leta, bombardere su pratili i britanski avioni 'tajfun' i danski F-16", dodao je Konašenkov, a prenela ruska agencija Tass.
Konašenkov je rekao da su ruski avioni izveli predviđene letove u blizini Britanije i da nisu ugrozili njen vazdušni prostor.
"Naše letelice su delovale u potpunom skladu s međunarodnim propisima i nisu ništa narušile. Oni kažu presretanje, a mi kažemo pratnja. To je normalna praksa u svetu. Naši avioni nisu narušili nikakva pravila. Njima su se samo pridružili britanski avioni koji su ih ispratili i odleteli nazad", rekao je sinoć Konašenkov za ruski radio Služba novosti.
Po rečima Džejmsa Niksija, šefa Programa za Rusiju i Evroaziju u Institutu Četam haus, "ruska akcija" u blizini Britanije, "mada nije uvod u rat" ima za cilj slanje poruke kako Rusija predstavlja "snagu s kojom treba računati, a ne silu u opadanju, što bi moglo da bude bliže realnosti".
Prema pisanju britanskog Dejli telegrafa, uprkos više incidenata poslednjih meseci, sličnih jučerašnjem, Britanija je bila primorana da primi u četvorodnevnu posetu ruske vojne inspektore kako bi prisustvovali pomorskim vežbama koje od ponedeljka predvodi Britanija uz obale Škotske, jer je tako predviđeno ugovorom o kontroli naoružanja u Evropi.