Vesti
Sport
Grbić objavio širi spisak reprezentativaca
16.04.2015. 20:00
Izvor: RTS
Grbić objavio širi spisak reprezentativaca
Selektor odbojkaške reprezentacije Srbije Nikola Grbić saopštio je širi spisak kandidata za Svetsku ligu na kojem su i dvojica prvotimaca Vojvodine, Dražen Luburić i Milan Katić, osvajači Kupa izazivača.
"Naše ambicije su da se nađemo na završnom turniru, to je prvi cilj i mislim da je ostvariv. Ne mogu da predvidim u kakvom sastavu ćemo nastupiti na prva dva gostovanja, jer zavisi od toga kada i kako će igrači završiti obaveze u svojim klubovima, ali bez obzira na sve imamo obavezu da se plasirmo na taj turnir", rekao je Grbić.
On je dodao da je odlučio da pozove veliki broj igrača, jer nacionalni tim ovog leta pored Svetske lige očekuje i Evropske igre u Azeberjdžanu.
Na spisku se nalazi 25 igrača:
Tehničari: Nikola Jovović (Monca), Mihajlo Mitić (Šomon), Aleksa Brđović (Belhatov) i Ivan Kostić (Partizan).
Korektori: Aleksandar Atanasijević (Peruđa), Saša Starović (Latina), Dušan Petković (Kan), Dražen Luburić (Vojvodina) i Milija Mrdak (Partizan).
Libera: Nikola Rosić (Konstanca), Neven Majstorović (Partizan) i Bojan Rajković (Partizan).
Blokeri: Dragan Stanković (Lube), Marko Podraščanin (Lube), Srećko Lisinac (Belhatov), Dejan Radić (Kan), Petar Krsmanović (Budvanska Rivijera) i Aleksandar Okolić (Crvena zvezda).
Primači: Nikola Kovačević (Pariz), Uroš Kovačević (Modena), Marko Ivović (Rešovija), Nemanja Petrić (Modena), Konstantin Čupković (Bidgošc), Filip Stoilović (Crvena zvezda) i Milan Katić (Vojvodina).
Najbolji srpski odbojkaši igraće u A grupi Prve divizije sa Brazilom, Italijom i Australijom, dok su u B grupi Rusija, Iran, SAD i Poljska. Srbija će protivnike dočekati u Novom Sadu (SPC Vojvodina) i Beogradu (Pionir).
Na finalnom turniru Svetske lige u Riju igraće šest reprezentacija: Brazil (organizator), po dve prvoplasirane selekcije iz A i B grupe i pobednik Finalnog turnira Druge divizije. Ukoliko Brazil osvoji jedno od prva dva mesta u A grupi, na finalnom turniru će igrati trećeplasirana selekcija iz A grupe.
Muška seniorska reprezentacija Srbije nastupiće 18. put u Svetskoj ligi, a do sada je osvojila četiri srebra (2003, 2005, 2008. i 2009.) i tri bronze (2002, 2004. i 2010).
Interkontinentalna faza počinje 29. maja, a seniori Srbije će tokom prvog vikenda gostovati u Brazilu u Belo Horizonteu. Sledi put u Italiji (Pezaro i Bolonja, 5. i 7. juna). Tokom trećeg vikenda, 12. i 14. juna, Srbija će dočekati Brazil, sedam dana kasnije Australiju i zatim Italiju od 26. do 28. juna. Tokom poslednjeg vikenda, 4. i 5. jula, Srbija će gostovati u Južnoj Vantirni, u Australiji.
Finalni turnir Svetske lige održaće se od 15. do 19. jula u Rio de Žaneiru.