Vesti
Svet
Panika u Meksiku! Ukradena radioaktivna materija
16.04.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Panika u Meksiku! Ukradena radioaktivna materija
Ministarstvo unutrašnjih poslova Meksika saopštilo je danas da je u nekoliko meksičkih država izdalo upozorenje da su lopovi ukrali potencijano smrtonosan radioaktivni materijal za industrijsku radiografiju.
Ukraden je iridijum 192, sa oznakom X-571, koji se nalazio u kontejneru, u jednom kamionu u gradu Kardenasu, na jugu Tabaska, navodi se u saopštenju, koje prenosi AFP.
Ministarstvo je saopštilo da taj materijal može naneti trajne povrede osobi koja s njom bude u kontaktu nekoliko minuta, a kroz nekoliko sati blizina bi mogla da bude fatalna, navodi se u upozorenju.
"Ovaj materijal je vrlo opasan za ljude, ako se izvadi iz kontejnera", navelo je Ministarstvo i uopoorilo organe civilne zaštite, federalnu policiju, mornaricu i vojsku u državama Tabasko, Kampeće, Chiapas, Oahaka i Verakruz. Krađu je prijavila kompanija "Garatia radiografika e inhenieria".
Nacionalni koordinator civilne zaštite Luis Felipe Puente je preko svog Tviter naloga upozorio svakoga ko otkrije taj radioaktivni izvor da ga ne dodiruje i da se drži podalje od njega, najmanje 30 metra, kao i da obavesti nadležne.
Iridijum 192 je radioaktivni element koji može da izazove opekotine, akutne radijacijske bolesti, čak i smrt, navodi Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti. Koristi se za lečenje kancera ili u industrijskim meračima, za kontrolu zavarenih šavova.
To je samo najnoviji slučaj krađe radiokativnog materijala u Meksiku. U decembru 2013. godine, lopovi su ukrali kamion sa medicinskim uređajem za lečenje raka sa visokoradioaktivnim kobaltom 60 blizu Meksiko sitija, ali su očigledno bili nesvesni sadržaja tereta.
Svih pet osumljičenih lopova je preživelo, pošto su uhapšeni i smešteno u bolnicu. U skorije vreme, u februaru, vlasti su otkrile u centralnom Meksiku tri ukradena kamiona, koja su prevozila radiokativni materijal za industrijske svrhe.
Sličan incident se odgodio i u julu 2014. godine, ali bez izazivanja štete po lokalno stanovništvo.