Vesti
Društvo i ekonomija
Gotov štrajk: Prosvetari se "našli" sa Verbićem
24.04.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Gotov štrajk: Prosvetari se "našli" sa Verbićem
Petomesečni štrajk prosvetnih radnika okončan je danas nakon što su predstavnici Ministarstva prosvete i dva sindikata potpisali Preporuku za okončanje spora uz posredovanje Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova.
Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (SPRS) i Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS) tako će prekinuti štrajk koji su ranije okončali GSPRS "Nezavisnost", Sindikata obrazovanja Srbije.
U Čačku koji godinama unazad slovi za jedan od najjačih sindikalnih centara u Srbiji kada je prosveta u pitanju, posle pet meseci štrajka kažu da su se prosvetni radnici umorili i da će od ponedeljka časovi najverovatnije trajati 45 minuta.
Prosvetni radnici iz Moravičkog okruga tokom prethodnih meseci pokazali su jedinstvo i doslednost, a u školama u ovoj školskoj upravi zabeležen je najbolji odziv od početka štrajka.
Mnogi su veliki odziv prosvetnih radnika tumačili činjenicom da je predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Dragan Matijević upravo profesor Gimnazije u tom gradu.
Prema podacima Unije sindikata prosvetnih radnika, početkom aprila protestovali su zaposleni u 40, od 55 škola Moravičkog okruga, a samo u Čačku štrajkovalo je 24 škole.
Predsednik Sindikata obrazovanja Čačak Radomir Kuvekalović kaže da su se prosvetni radnici umorili od štrajka i da će od ponedeljka časovi najverovatnije trajati 45 minuta.
On je podsetio da je Ministarstvo prosvetnim radnicima umanjivalo zarade i do 13 000 dinara, da im je ponuđeno da izvrše nadoknadu časova i obećano da će im biti vraćen oduzet novac.
Kuvekalović je napomenuo da zahtevi prosvetnih radnika nisu ispunjeni u potpunosti, a da su sva obećanja dobijena od Ministarstva prosvete usmena.
Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikat radnika u prosveti štrajkovali su skraćenjem časova na 30 minuta od 17. novembra, dok su GSPRS "Nezavisnost" i , Sindikat obrazovanja Srbije 17. februara odustali od štrajka.