Vesti
Svet
"Noćni vukovi" će tužiti Nemačku
06.05.2015. 20:00
Izvor: RTS
"Noćni vukovi" će tužiti Nemačku
Ruski moto-klub "Noćni vukovi", zajedno sa evropskim kolegama, podneće tužbu protiv Nemačke, kojom će osporiti odluku federalnog resora kancelarke Nemačke o poništenju viza bajkerima iz Rusije, izjavio je lider "Noćnih vukova" Aleksandar Zaldostanov.
Lider "Noćnih vukova" Aleksandar Zaldostanov, zvani Hirurg, naveo je da je moto-klub već angažovao nemačkog advokata koji će predstavljati njihove interese na sudu, piše list Izvestija, navodi ruska novinska agencija Sputnjik.
Zaldostanov je potez nemačkih vlasti okarakterisao kao nezakonit, rekavši da su vize već bile zvanično odobrene i da Moto-klub "Noćni vukovi" nije ekstremistička organizacija, prenosi Tanjug.
Uskoro ćemo pokrenuti tužbu u nemačkom sudu o osporavanju zabrane na ulazak "Noćnim vukovima", poništavanju viza, kao i o deportaciji naših bajkera. U ovom trenutku, spremamo sva neophodna dokumenta", rekao je Zaldostanov.
Prema njegovim rečima, očigledno je da su odluke resora kancelarke Angele Merkel nezakonite, ali da slučaj ima političku konotaciju i biće ga prilično teško dobiti.
"Svi oni upiru prstom u Rusiju gde je, kako tvrde, sve korumpirano. Pa, hajde onda da vidimo kako su ljudska prava zaštićena u Evropi", zaključio je Zaldostanov.
Zaldostanov je zajedno sa ostalim motociklistima nameravao da učestvuje u reli vožnji od Moskve do Berlina u čast 70 godina od pobede sovjetskih snaga i njihovih saveznika u Drugom svetskom ratu.
Nakon što su 25. aprila počeli vožnju, mnogi motociklisti, uključujući i Zalodastanova, suočili su se sa problemima kada su nameravali da pređu granicu.
Rezultat toga bila je zabrana da uđu na teritoriju Evropske unije.
Takođe, 25. aprila Nemačka je odbila vize nekolicini članova "Noćnih vukova".
Ruta relija koji bi trebalo da se završi 9. maja uključuje Moskvu, Minsk, Brest, Vroclav, Brno, Bratislavu, Beč, Minhen, Prag, Torgau, Karlshorst i Berlin.
U početku, poljski i litvanski carinici odbili su da propuste ruske motocikliste, ali su neki od njih na kraju ipak uspeli da uđu na teritoriju na kojoj važi šengenska viza.
Nemačka policija je 3. maja zadržala konvoj motociklista u blizini Minhena, ali im je kasnije dozvoljeno da nastave put.