Vesti
Svet
Tornado protutnjao kroz SAD, najmanje dvoje mrtvih
11.05.2015. 20:00
Izvor: Vesti-online
Tornado protutnjao kroz SAD, najmanje dvoje mrtvih
Najmanje dvoje poginulih, desetoro nestalih i više desetina povređenih, bilans je naleta tornada i jakih oluja na jugu Sjedinjenih Američkih Država, saopstili su zvaničnici.
Muškarac i žena poginuli su kada je jak vetar srušio prikolicu u kojoj su živeli, a najmanje desetoro ljudi je nestalo, a više desetina je povređeno u naletu tornada na gradić Van, na severoistoku Teksasa, preneo je Frans pres.
U lokalnoj vatrogasnoj službi ističu da je oko 30 odsto građevina u tom gradiću pretrpelo štetu, ili je potpuno uništeno, prenosi AP.
Jak vetar, verovatno tornado, nosio je krovove sa kuća i obarao drveće u blizini Dentona, sedamdesetak kilometara severozapadno od Dalasa, gde je došlo i do bujica izazvanih jakim kišama.
U izbavljanju najugroženijeg stanovništva učestvovala su i dva helikoptera. Još nema podataka o eventualno povređenima u tom nevremenu, saopštio je Tom Bredšou iz američke Nacionalne meteorološke službe.
Tornada su registrovana i u centralnoj Ajovi, gde je odnet krov sa jedne srednje škole, kao i u istočnom delu Južne Dakote, gde je naročito stradao gradič Delmont, u kojem je bilo najmanje devet povređenih.
Delmont, koji se nalazi oko 170 km od Sijuks Folza, trenutno nema vode, struje, a ne rade ni telefoni. Od oko 200 stanovnika je zatraženo da iz bezbednosnih razloga napuste svoje domove, saopštila je Kristi Turman, portparolka Odeljenja za javnu bezbednost Južne Dakote.
Juče ujutru, tropska oluja Ana je pokrenula klizište blizu Mirtl Biča u Južno Karolini.
Zakasnele snežne padavine registruju se u delovima Stenovitih planina, na zapadu Nebraske, kao i u zapadnom delu Juže Dakote.