Vesti
Svet
Zaev: Da li je vlast mogla da spreči sukob u Kumanovu?
13.05.2015. 20:00
Izvor: Blic
Zaev: Da li je vlast mogla da spreči sukob u Kumanovu?
Lider opozicione makedonske stranke SDSM Zoran Zaev otvorio je danas ponovo pitanje da li su bezbednosne službe mogle da spreče oružani sukob i gubitak života u Kumanovu, ako postoje dokazi još iz 2013. da je vlast pratila aktivnosti terorističkih grupa.
Zaev, koji je danas objavio 31. medijsku "bombu" u okviru projekta "Istina o Makedoniji", rekao je na konferenciji za novinare da je on takav dokument dobio 13. septembra 2013, koji se upravo odnosio na komandante Nato i Begu, dvojicu vođa terorističke grupe koja je bila u sukobu sa policijom u Kumanovu.
Lider SDSM je objasnio da nezakonito prisluškivani razgovori, koje je ta stranka počela da objavljuje polovinom februara, nemaju veze sa tim pisanim dokumentom.
"To su pisani dokumenti koje najverovatnije svaka opozicija na svetu dobija kako bi mogla da koriguje bezbednosne službe u pravom trenutku, a svaki put kada sam ih dobijao bio sam srećan što naše stručne bezbednosne grupe imaju pod kontrolom i prate ovakve terorističke grupe koje haraju po terenu. Nije važno da li su bili praćeni osam meseci ili godinu i osam meseci, naveo je Zaev i dodao da čak i da su praćeni samo osam meseci to otvara pitanje da li je ranije moglo nešto da se uradi, kako bi bili sačuvani svi ovi životi.
Inače, 31. "medijska bomba" odnosila se na, kako je rekao, biznis koalicione interesima VMRO-DPMNE premijera Gruevskog i partije Albanaca DUI Alija Ahmetija.
Upitan da li će se SDSM vratiti u Sobranje, što je od te stranke, kako su preneli makedonski mediji, tražila i "ambasadorska šestorka", Zaev je rekao da će se to dogoditi tek posle ostavke Gruevskog.