Vesti
Sport
Šampion je opet Partizan!
13.05.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Šampion je opet Partizan!
Na istom mestu gde je 2008. počela, a 2014. godine na kratko prekinuta dominacija Partizana, "Parni valjak" osvojio je 26. titulu prvaka Srbije u fudbalu!
Pre sedam godina (2008. godine) Partizan je igrao meč za titulu u Kruševcu.
Partizanu je pobedio golom Lamina Dijare i osvojio je svoju 20. titulu šampiona države. Od te sezone krenula je dominacija Partizana - šest uzastopnih titula...
Taj niz prekinut je prošle sezone, kada je Crvena zvezda, baš nakon poraza Partizana u Kruševcu, nadoknadila minus, izbila na prvo mesto i zadržala prednost do kraja šampionata...
Sedam godina kasnije, Partizan je na istom mestu, dakle u Kruševcu, osvojio novu titulu prvaka Srbije. Ukupno 26. titula u klupskoj istoriji!
U meču 28. kola Superlige, u sredu 13. maja 2015. godine: Napredak - Partizan 0:2 (0:0).
Golove u večeri velikog slavlja za sve navijače crno-belih postigli su Branko Ilič u 62. i Andrija Živković u 83. minutu. Asistenti su bili Nikola Drinčić i Nemanja Kojić, a valjalo bi istaći i rolu krilnog napadača Napretka Nikole Trujića koji je imao i propustio dve velike šanse za gol, računajući i udarac koji je završio na stativi pri rezultatu 0:1.
Na kraju, iako su domaćinima bodovi bili preko potrebni zbog zebnje oko opstanka u ligi, radovali su se igrači i stručni štab Partizana, na čelu s trenerom Zoranom Milinkovićem, kao i nekoliko hiljada Grobara na tribinama lepo popunjenog stadiona pod Bagdalom.
Zapravo, smena šampiona ozvaničena je nešto pre završetka utakmice u Kruševcu, kada je sudija Milan Ilić označio kraj utakmice u Beogradu u kojoj je Radnički iz Kragujevca pobedio Crvenu zvezdu rezultatom 1:2.
Od 2. kola (i u prvom je Partizan osvojio tri boda, ali je Vojvodina bila lider zbog boljeg gol-skora), Partizan je zaseo na čelo tabele i nije ga ispuštao do kraja.
Da li je Partizan najbolja ekipa u Srbiji? I rezultati i prikazano kažu da jeste. Da li je igrao najbolji fudbal? O tome se da voditi polemika (mnogi će reći da je to Čukarički), ali su crno-beli igrali najbolje kad je bilo najpotrebnije.
U duelima sa ekipama iz vrha tabele (Crvena zvezda, Čukarički, Vojvodina) Partizan nema poraz. Pobedio je Zvezdu, potom igrao sa njom nerešeno, i sa Čukaričkim ima isti skor, a Vojvodinu je dva puta savladao.
Iza Partizana je uspešna sezona (ostaje mu i finale Kupa Srbije sa Čukaričkim, 20. maja) i prilika da se osvoji "dupla kruna". Igrao je i u Ligi Evrope.
Prema svim tim parametrima, Partizan jeste najbolja ekipa u Srbiji.
Bilo je i padova, bilo je turbulentnih trenutaka. Bilo je čak i štrajka fudbalera, nezapamćenog u istoriji kluba, iniciranog lošom finansijskom situacijom i neprimanjem plata. U Humskoj je, dok je na vlasti bila garnitura koju je predvodio Dragan Đurić, jedan zaposleni čak pokušao da se ubije (bilo je to u novembru 2014. godine)!
Sezonu je kao trener počeo Marko Nikolić i bio je na toj poziciji sve do remija sa Čukaričkim na Banovom brdu (2:2). Podela u novoj upravi tada je produbljena, a jaz se otvorio u zimskom prelaznom roku kada su u roku od 48 sati otišli napadači - Danko Lazović i Petar Škuletić (ovaj drugi je prodat za četiri miliona evra ruskoj Lokomotivi).
Nije bio toliko problem u njivhom odlasku, već u tome što je Nikolić ostavljen sa dva napadač - "zelenim" Ivanom Šaponjićem i tek oporavljenim Nemanjom Kojićem.
Nikolića je preko noći zamenio Zoran Milinković koji nije imao blanko podršku. Zanimljivo, Nikolićev "pad" je započeo upravo u prvom meču prolećnog dela prvenstva kada je Partizan dočekao komšije sa Voždovca, koje je u tom trenutku vodio Milinković. Meč je završen 3:3, a Partizan je tada iščupao bod.
Milinković je uspeo da stabilizuje ekipu kada je preuzeo, a zreo trenerski potez bila mu je najvažnija utakmica u sezoni - protiv Crvene zvezde na stadionu "Rajko Mitić". Partizan je potpuno nadigrao Zvezdu. Nedostajao je samo gol (golovi) da potvrdi viđeno na terenu.
Na ruku Partizanu išla je i ne tako kvalitetna konkurencija. Crvena zvezda je promenila tim, ubačeni su mladi i neiskusni igrači, koji nisu imali pravu podršku nešto starijih. Zvezda se "gubila" u većem delu sezone.
Čukarički je, zapravo, jedini stabilan superligaš, čiji igrači redovno primaju plate, a samim tim imaju i dobru atmosferu u ekipi. Ipak, Čukarički, realno gledano još nema onaj potencijal potreban za titulu.
Vojvodina je ostala bez nekolicine važnih igrača iz prethodne sezone. Na momente je "bljesnula", ali je tokom proleća igrala loše, pogotovo na svom terenu.
Kada se podvuče crta ispod sezone 2014/15. prvi utisak je da su titulu klubu doneli igrači. Igrači predvođeni "starom kukom" Sašom Ilićem, za koga navijači u šali kažu da će igrati još 20 godina samo ako mu se redovno menja krv kao Miku Džegeru, frontmenu Rolingstonsa.
Kada je Ilić u igri Partizan je, jednostavno, drugačiji. Sigurniji, lepršaviji, efektniji. Kada njega nema - mučenje. Ostao je poslednji musketar u Jelen Superligi Srbije, a njemu uz rame može da bude još samo Igor Matić iz Čukaričkog. Koji ima 34 godine!
Mlađi fudbaleri Partizana, možda, nisu ni svesni kakvu sreću imaju da fudbalski odrastaju uz kapitena sa brojem 22. Nikada se nije postavljao kao "stariji", kao "važniji", uvek kao drug. Zato ga, valjda, i ovi mlađi poštuju, našao je način da im bude autoritet i dirigent, koji postavlja orkestar ispred sebe.
Partizan odskače po kvalitetu u Jelen Superligi, ali svi smo svesni da je to malo, premalo za Evropu.
Podloga za evropska takmičenja postoji, ali uprava Partizana ima pred sobom zadatak (videćemo da li ima i strategiju) da napravi tim koji će biti kadar da se nosi sa klubovi koje su ovdašnji klubovi nekada prašili i gazili sa više komada u mreži. Sada je realnost da su ti klubovi u prednosti. Drugde se ulaže, a ovde...
Uostalom i uprava Partizana je priznala da se bez prodaje igrača, ali i učešća u nekom evropskom takmičenju, ne može govoriti o fudbalskom životu, već pukom preživljavanju i životarenju.
Ljubitelji fudbala u Srbiji su umorni od tog životarenja. Ako je uprava Partizana zaista ozbiljna u svojim namerama onda će napraviti strategiju za Evropu. Ako nije, e onda ne treba da se čudimo ako i Partizan, poput ostalih klubova u Srbiji, bude završavao evropski put već u julu/avgustu.
NAPREDAK: Janković – Gobeljić, Frimpong, Paunović, Urošević – Vucetić, Stanojević – Lemajić, Dimitrov, Trujić – N'Diaje.
PARTIZAN: Živković – Bandalovski, Ćirković, B. Ilič, Volkov – Brašanac, Drinčić – Živković, Babović, S. Ilić – Šaponjić.