Vesti
Sport
Đorđević: Sanjam "Bože pravde" na pobedničkom postolju
14.05.2015. 20:00
Izvor: RTS
Đorđević: Sanjam "Bože pravde" na pobedničkom postolju
Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević otkrio je da se svakog jutra budi sa željom da na narednom velikom takmičenju nacionalni tim odvede stepenicu više i na pobedničkom postolju čuje himnu "Bože pravde".
Predvođena Đorđevićem, Srbija je prošle godine na Svetskom prvenstvu u Španiji posle dužeg vremena osvojila srebrnu medalju, pošto je u finalu poražena od selekcije SAD sa 129:92.
"Ne osećamo dodatni pritisak, već želju i odgovornost da napravimo još jedan dobar rezultat. Nadam se da ćemo moći i da ćemo biti zdravi i spremni za to. Planiramo da osvojimo medalju sjajniju nego prošle godine na Mundobasketu. Svako jutro se budim sa željom da sledeće godine na SP čujem himnu 'Bože pravde", rekao je Đorđević.
Đorđević je dodao da će širi spisak kandidata za Evropsko prvenstvo ove godine objaviti sledeće nedelje i najavio nekoliko izmena u odnosu na sastav sa Mundobasketa.
"Raduju igre potencijalnih kandidata, neki su podigli nivo igre, ima dosta igrača koji su tokom sezone napravili izuzetne rezultate. Neki i nisu, tako da će biti promena na širem spisku. Raduljica je lagano počeo da trenira, imao je komplikovanu povredu skočnog zgloba. Biće pozvan, on je prošle godine imao značajnu minutažu. Pokušaćemo da napravimo program za njega, nadam se da će biti spreman i da će ponovo biti onaj stari Raduljica", rekao je Đorđević.
On je na događaju Smart tok, koji su u Mikser Hausu organizovali Američka privredna komora u Srbiji i Rajfajzen banka, rekao da mu je medalja na Svetskom prvenstvu u Španiji dala podstrek da nastavi da se bavi trenerskim poslom.
"Kada imate rezultat, onda znate da ste na pravom putu i imate satisfakciju. Košarka je moja strast, tu sam se pronašao i smatram najvećim uspehom u karijeri to što volim ono što radim", poručio je Đorđević.
Govoreći o slabim rezultatima srpske selekcije u poslednje vreme, Đorđević je istakao da deo odgovornosti snose i bivši reprezentativci.
"Imali smo generacijski jaz u rezultatima na velikim takmičenjima. Nismo se dovoljno trudili da skinemo teret sa tih igrača i pomognemo im da postanu zvezde. Nije lako, sujete velikih igrača su velike. Čekali smo da dobijemo ponudu. Nije nam data šansa da prenesemo znanje, ljudi nisu prepoznali kvalitet u nama, a možda su bili u strahu od promena", rekao je Đorđević.
On je dodao da ne može sebe da zamisli u individualnom sportu, osim u skijanju.
"Život grupe ljudi, tima, svakodnevni rad i proces dolaženja do trofeja je nemerljiv. Period od prvog susreta kada se okupimo na pripremama pa sve do trenutka kada osvojimo trofej, to jednostavno ne može da se opiše. U kolektivnom sportu težimo stvaranju prijateljstva, koje će nam pomoći da rešimo neki problem. Ako smo kao familija, onda ćemo potražiti savet saigrača i zajednički pronaći rešenje", objasnio je Đorđević.
Stvaranje šampionskog tima počinje u svlačionici, koja je "sveta zemlja za postizanje dobrog rezultata", otkrio je Đorđević.
"Košarka je kolektivni sport, gde nema egoista i morate da se oslonite na saigrače, kako na terenu tako i van njega. Jedan je lider, koji ima veliki uticaj na tim i na koga u teškim situacijama možemo da se oslonimo. Moja filozofija je da svaki od 12 igrača ima to nešto lidersko u sebi i trener to mora da izvuče iz njega", kazao je on.
Kako je rekao, trudi se da bude kao treneri sa kojima je sarađivao tokom igračke karijere, a koji su "bili gospoda i nikada nisu koristili psovke, čak i kada su bili besni ili ljuti, iako je ponekad čovek primoran da reaguje oštro kako bi sačuvao disciplinu u ekipi".
"Jedan igrač ne pravi tim, ali može da upropasti ekipu. Trener to mora da prepozna. Neko može da kvari atmosferu u timu, ali to ne znači da je loš čovek ili igrač. Zato sam se prošle godine zahvalio jednom igraču koji je reagovao kako je reagovao", rekao je Đorđević, aludirajući na sukob sa Vladimirom Micovim, koga je posle incidenta tokom priprema isključio iz reprezentacije.
Đorđević je tokom karijere igrao za Partizan, Milano, Fortitudo, Portland, Barselonu, Real i Skavolini.
Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 108 utakmica i osvojio zlatne medalje na Svetskom prvenstvu 1998. i šampionatima Evrope 1991, 1995, 1997, srebo na Olimpijskim igrama 1996. i bronzu sa EP 1987. godine.
Ostaće upamćen po brojnim trojkama, među kojima su čuvene iz Istanbula 1992. godine kada je u poslednjim sekundama Partizanu doneo titulu prvaka Evrope, i 1997. protiv Hrvatske na šampionatu u Barseloni.
Pre nego što je seo na klupu Srbije, trenirao je Beneton i Olimpiju iz Milana.