Vesti
Svet
Vatikan razbesneo Izrael! Evo i zašto
14.05.2015. 20:00
Izvor: Modo
Vatikan razbesneo Izrael! Evo i zašto
Vatikan je prvi put, u zvaničnom dokumentu, priznao Palestinu kao državu.
Izrael je ljut na Vatikan!
U zvaničnom dokumentu Vatikana, prvi put se "na papiru", menja naziv Palestine - iz Palestinske oslobodilačke organizacije u država Palestina.
Vatikan je, istina, u prethodnih godina dana, verbalno obraćao Palestini kao državi, posebno nakon posete pape Franje "Svetoj zemlji". Ali, ovo je prvi zvanični dokument iz Vatikana koji potvrđuje promenu diplomatskih odnosa i obraćanja između Vatikana i Palestine.
"Da, priznanje Palestine postoji", potvrdio je portparol Vatikana Federiko Lombardi.
Izrael je ovim potezom Vatikana razočaran.
"Ovakav potez ne ide u prilog mirovnom pregovaračkom procesu", kažu izraelske diplomate.
Ni dan pošto je Vatikan priznao Palestinu, političke strasti na Bliskom istoku se ne smiruju.
Dok Palestinci slave to priznanje kao posebno važan čin i hvale papu Franju, Izrael negoduje i ponavlja da će to naškoditi mirovnom procesu.
"Vatikan nije samo država. Vatikan predstavlja stotine miliona hrišćana iz celog sveta, uključujući i one iz Palestince, i ovo priznanje ima veoma veliki moralini značaj", rekao je predstavnik palestinske diplomatije Husem Zomlot.
Sa druge strane, iz Izraela stižu glasovi da ovaj čin Svete stolice posebno boli.
"Čak i papa Franja, koji uvažava Jevreje, nije dobro shvatio. Boli svaki ovakav događaj. Zašto ne razumete? Mi hoćemo da se razdvojimo od Palestinaca, ali tako da to ne ugrožava našu bezbednost", vapi David Horovic, urednik portala "The Times of Israel".
Vatikan je pozdravio odluku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 2012. godine da prizna palestinsku državu, ali je ovaj sporazum prvi pravni dokument između Vatikana i palestinske države i predstavlja zvanično diplomatsko priznanje,.
"Da, to je priznanje da ta država postoji", rekao je portparol Vatikana Federiko Lombardi.