Vesti
Svet
Moskva ne prihvata francusku ponudu za raskid ugovora o brodovima "mistral"
15.05.2015. 20:00
Izvor: Blic
Moskva ne prihvata francusku ponudu za raskid ugovora o brodovima "mistral"
Rusija i Pariz zasad ne uspevaju da se dogovore o uslovima za poništavanje kupoprodaje brodova tipa "mistral", čija je isporuka Moskvi suspendovana zbog sukoba u Ukrajini iako je danas u Moskvu dostavljem predlog načina za raskid osnovnog ugovora o kupoprodaji dva nosača helikoptera.
Ruski list Komersant je objavio da je Pariz spreman da Moskvi vrati oko 785 miliona evra čim ruske vlasti daju pisane garancije da prihvataju da Francuska drugoj zemlji proda dva nosača helikoptera tipa "mistral", koje je trebalo da isporuči Rusiji, ali to nije učinila zbog krize u Ukrajini.
Kremlj, međutim, štetu procenjuje na 1,163 milijardi evra i odbija da potpiše odobrenje za ponovnu prodaju brodova, dok taj novac ne dobije.
"Ponuda Francuske nam apsolutno ne odgovora, što je zamenik premijera Dmitrij Rogozin već rekao", naveo je jedan neimenovani ruski izvor, dok je jedan diplomatski izvor iz Francuske rekao da su u toku pregovori o ugovoru.
Nosač helikoptera "mistral" je deo ugovora u vrednosti od 1,2 milijarde evra, što bi bila i najveća prodaja oružja iz neke članice NATO Rusiji. Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da Rusija očekuje da joj Francuska vrati novac za dva "mistrala" ako ne budu isporučeni.
Prema ugovoru iz juna 2011. godine, Francuska je Rusiji trebalo da isporuči nosač helikoptera "Vladivostok" u novembru 2014, i isti takav "Sevastopolj" u oktobru 2015.