Vesti
Svet
Kijev: Živi dokazi da Rusi ratuju kod Luganska!
18.05.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Kijev: Živi dokazi da Rusi ratuju kod Luganska!
Ukrajinske vlasti spremaju konferenciju za štampu na kojoj će pokazati dva zarobljena vojnika "specijalnih jedinica ruske vojske" na istoku Ukrajine.
"Za nas je veoma važno da celom svetu pokažemo ruske vojnike, koji, navodno, nisu u Ukrajini", izjavio je Frans presu portparol ukrajinske vojske Vladislav Seleznjev, aludirajući na kategorički demanti Rusije koja negira bilo kakvu umešanost u sukob u istočnoj Ukrajini, gde je poginulo 6.200 ljudi za više od godinu dana sukoba.
Ukrajinski vojni dobrovoljci naveli su da su ruski vojnici zarobljeni tokom sukoba kod Luganska, uporišta proruskih pobunjenika u istočnoj Ukrajini.
Selenznjev je rekao da se još ne zna gde će biti održana konferencija za novinare na kojoj će biti i zarobljeni vojnici. Dodao je da se čeka izveštaj i dozvola lekara.
Prema njegovim rečima, vojnici pripadaju ruskoj vojnoj obaveštajnoj službi (GRU) sa sedištem u Toljatiju, oko 800 kilometara jugoistočno od Moskve, na obali Volge.
Jedan od dvojice ruskih vojnika koji su zarobljeni u Ukrajini dok su se borili na strani proruskih snaga priznao je na video snimku koji je danas objavljen da je bio u sastavu obaveštajne misije ruskih specijalnih snaga.
Zarobljeni vojnik, koji se predstavio kao poručnik iz grada Toljati u centralnoj Rusiji, ispričao je da je bio u grupi od 14 članova koja je bila na zadatku u blizini Luganska.
Autentičnost snimka nije potvrđena iz nezavisnih izvora, ali ako se utvrdi da je vojnik, koji je ranjen i govorio je iz bolničkog kreveta, zaista bio pripadnik ruske regularne vojske, to bi potvrdilo optužbe Kijeva da ruska armija učestvuje u sukobima u istočnoj Ukrajini.
Ukrajinska vojska je juče saopštila da su dvojica ruskih vojnika uhapšena tokom borbi sa pobunjenicima u Ščastji, kod Luganska, gde je jedan ukrajinski vojnik poginuo.
Vojnik na video snimku, koji se predstavio kao Aleksandar Aleksandrov, kazao je da je njegova grupa bila na "osmatračkom" zadatku blizu granice razgraničenja između zaraćenih strana.
"Otkriveni smo. Ja sam ranjem u nogu kada sam pokušao da pobegnem. U grupi je bilo nas 14. Ovde smo već četiri, pet dana", rekao je on na snimku.