Vesti
Sport
Nikola Rađen suspendovan, kaje se
19.05.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Nikola Rađen suspendovan, kaje se
Vaterpolo savez Srbije objavio novo saopštenje o Nikoli Rađenu, potvrdivši da ga je FINA suspendovala zbog sumnji da je uzimao kokain. Rađen je u pismu FINA naveo da nije koristio nedozvoljene supstance da bi ostvarivao bolje rezultate.
Vaterpolo savez Srbije izrazio je danas žaljenje zbog slučaja Nikole Rađena, pre svega zbog samog sportiste koji je ugrozio dalju, do sada veoma uspešnu karijeru, a zatim i zbog sporta u celini kojem ovakvi štetni događaji nisu potrebni.
"U našoj organizaciji ovakvih slučajeva do sada nije bilo i sigurni smo da ih nikada neće biti u narednom periodu", ističe se u saopštenju VSS
Javnost upoznajemo sa činjenicom da je Vaterpolo savez Srbije primio 6. maja dopis Svetske plivačke federacije (FINA), kojim se zbog korišćenja nedozvoljene supstance, kokaina, privremeno suspenduje naš reprezentativac i vaterpolista atinskog Olimpijakosa Nikola Rađen.
Kontrola je izvršena na utakmici Svetske lige Španija - Srbija u Madridu, 17. februara ove godine.
Nikola Rađen je u zakonskom roku od prijema dopisa od deset dana obavestio FINA da odustaje od “B” uzorka, što je svetskoj organizaciji omogućilo da nastavi postupak koji će trajati u narednom periodu do donošenja konačne odluke.
Od ponedeljka 18. maja traje suspenzija svih aktivnosti Rađena u sportu i trajaće do donošenja konačne odluke FINA, o kojoj će javnost biti blagovremeno obaveštena.
"Rađen je u pismu FINA istakao da nije uzimao pomenutu supstancu radi ostvarivanja boljih sportskih rezultata. Takođe je podsetio da je više puta u toku karijere bio testiran i to na najvećim takmičenjima i da su nalazi uvek bili negativni. Izrazio je želju da se njegov slučaj iskoristi kao poruka sportistima i da je spreman da uzme učešće u raznim akcijama na svetskom i lokalnom nivou kako bi se istakli negativni efekti korišćenja ovakvih i sličnih nedozvoljenih supstanci", dodaje se u saopštenju VSS.
Ovakve navode Savez apsolutno podržava i sam će svojim akcijama uticati na edukaciju mladih kako bi se izbeglo korišćenje supstanci koje ugrožavaju pre svega zdravlje ljudi.
"Istovremeno, potpuno opredeljeni za strogo poštovanje Zakona o sprečavanju dopinga u sportu, nastavićemo pojačane aktivnostima da, u saradnji sa ADAS-om, vršimo redovnu kontrolu i sankcionišemo svako eventualno uzimanje bilo kakvih nedozvoljenih sredstava", poruka je Vaterpolo saveza.