Vesti
Svet
Rusija traži od društvenih mreža i Gugla da poštuju zakon
20.05.2015. 20:00
Izvor: 021
Rusija traži od društvenih mreža i Gugla da poštuju zakon
Šef ruske Federalne službe za nadzor u oblasti veze, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija Aleksandar Žarov zatražio je od Fejsbuka, Tvitera i Gugla da poštuju zahteve ruskog zakonodavstva.
Šef ruske Federalne službe za nadzor u oblasti veze, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija Aleksandar Žarov podsetio je Fejsbuk, Tviter i Gugl da se mogu suočiti sa sankcijama ako nastave "nezakonite radnje"u Rusiji.
Radi se o kazni i blokiranju stranica s protivpravnim informacijama, javlja agencija Tas. Ranije je zamenik šefa Roskomnadzora Maksim Ksenzov u dopisu Guglu, Fejsbuku i Tviteru ukazao da te kompanije ne poštuju zahteve ruskog zakona o blogerima (kako se obično nazivaju izmene i dopune zakona o informacijama, informacionim tehnologijama i zaštiti informacija).
Te kompanije nisu dostavile tražene podatke o dnevnoj posećenosti stranica, kao ni podatke koji omogućavaju da se identifikuju vlasnici naloga koje dnevno poseti više od 3.000 ljudi.
U dopisima Ksenzov je takođe ukazao da će, ukoliko kompanije ne uklone sa svojih sajtova informacije koje sadže pozive na masovne nerede, učešće u ekstremističkim aktivnostima i učešće u nedozvoljenim javnim događajima, Roskomnadzor biti prinuđen da ograniči pristup informacionim resursima na kojima su postavljene takve informacije.
Služba je više puta obaveštavala tri firme o prisustvu takvih informacija na njihovim sajtovima.