Vesti
Svet
Okončan štrajk nemačkih železničara
21.05.2015. 20:00
Izvor: RTS
Okončan štrajk nemačkih železničara
Štrajk nemačkih železničara, za koji se verovalo da će biti najduži u istoriji, okončan je prevremeno uz noćašnji dogovor o postupku poravnanja sindikata mašinovođa GDL i poslodavca Dojče bana. To, međutim, ne znači da će putnici sasvim normalno odmah moći da putuju, upozoravaju nemački mediji.
Dojče ban i GLD su se dogovorili da se štrajk okonča, ali pregovori nastave u postupku poravnanja, prenose mediji, navodeći da su arbitri u tom postupku bivši predsednik brandenburške vlade Matijas Placek iz Socijaldemokratske partije i šef vlade Tiringije Bodo Ramelov iz partije Levica, prenosi Tanjug.
Mediji navode da ima najmanje četiri razloga zašto je Klaus Vezelski, šef GDL koji je, kako navode neki mediji, svojim beskompromisnim stavom nervirao celu Nemačku pristao na okončanje ovog, devetog po redu štrajka, započetog u prošli utorak.
Štampa ukazuje da je raspoloženje u javnosti, a i među sindikatom GDL za štrajk opalo, navodi, da štrajk ne donosi pare na račun.
Ovaj štrajk je podelio sindikalce, a Vezelski je, pri tom, vodio i političku bitku, navode razloge analitičari i ističu da - na kraju štrajkački mač, nije više bio oštar.
To znači, komentarišu mediji, da je za poslodavca štrajk postao rutina i da su planovi i vanrednom redu vožnje, u vreme obustave rada, dobro funkcionisali. Dojče ban je, do duše, morao da uzme u obzir brojne otkazane vozove, ali štrajk imidžu nemačke železnice, nije puno naštetio, komentarišu mediji.
Ovo je bila deveta obustava rada u dugom sporu između sindikata mašinovođa GDL i državne nemačke železnice Dojče ban zbog uslova rada.
Nemačka železnica Dojče ban, dnevno preveze oko 5,5 miliona ljudi i ima 300.000 zaposlenih, a sindikat mašinovođa GDL već mesecima je u svađi oko tarife.
Mašinovođe traže povećanje zarada od pet odsto i jedan sat manje rada tokom sedmice i da se, pri tom, i mašinovođama na lokomotivama za manevrisanje obezbedi isti status, kao i ostalim mašinovođama.
Političari su na prošli štrajk reagovali veoma ozbiljno, kao i na ovaj, upozoravajući na štete po prviredu i putnike.