Vesti
Svet
Netanijahu nudi pregovore, Palestinci odbijaju
26.05.2015. 20:00
Izvor: RTS
Netanijahu nudi pregovore, Palestinci odbijaju
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je šefici diplomatije EU Federiki Mogerini da bi želeo da obnovi pregovore sa Paestincima, piše izraelski list "Haarec".
Netanijahuova ideja je da se dogovore buduće granice i koja će jevrejska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali ostati unutar Izraela, navodi Tanjug.
Ta zemlja je osvojila Zapadnu obalu u šestodnevnom ratu 1967. godine. Palestinci žele da na njoj stvore nezavisnu palestinsku državu, koja će obuhvatiti i Pojas Gaze, a glavni grad će biti istočni Jerusalim.
Oni smatraju da je sva izraelska izgradnja na okupiranoj zemlji nelegalna, a tu poziciju je usvojila i međunarodna zajednica, podseća Asošijeted pres.
Netanijahu želi međutim da zadrži bar velike blokove jevrejskih naselja unutar separacione barijere koju je Izrael podigao prema Zapadnoj obali da bi se odvojio od Palestinaca.
Palestinski ministar spoljnih poslova Rijad al Malki rekao je da Netanijahu "pokušava da obmane svet svojim beznačajnim govorom".
Glavni palestinski pregovarač podsetio je na palestinski stav o naseljima, istakavši da je jasno da su ona nelegalna i da je diskusija o njihovim granicama irelavatna.
Tokom nedavne posete Federek Mogerini Netanijahu je poverio da mu je cilj postizanje razumevnja o granicama blokova jevrejskih naselja koje bi Izrael anektirao na osnovu svakog mirovnog sporazuma.
On smatra da bi tako bilo jasnije na kojim delovima Zapadne obale Izrael može da nastvi da gradi.
Izraelski premijer je, kako navodi "Haarec", pridao veliku važnost sastanku sa Mogerini prošle srede.
Ona je izrazila nameru da utvrdi mogu li se obnoviti mirovni pregovori.
Jedan visoki izraelski zvaničnik rekao je da je Netanijahu hteo da izrazi spremnost i volju za obnovu pregovora, imajući u vidu nepoverenje EU prema njemu u odnosu na palestinsko pitanje.
Netanijahu je veoma zabrinut zbog priprema u Briselu da se uvedu sankcije, kao što su označavanje proizvoda sa Zapadne obale u supermarketima EU, kao i nastojanjima Francuske da predstavi Savetu bezbednosti UN rezoluciju koja će odrediti principe za rašenje sukoba između dva naroda.
Zato je on na početku sastanka sa visokom predstavnicom a bezbednost i spoljnu politiku EU rekao da je posvećen principu dve države za dva naroda i to pred kamerama, istakavši da podržava stvaranje demilitarizovane Palestine i da se to nije izmenilo.
Tada je on to prvi put rekao nakon nedavnog formiranja svoje vlade, a za vreme izborne kampanje u martu je obećao tvrdolinijašima da palestinska država neće biti stvorena ako ponovo bude premijer.
Mogerini u odgovoru nije koristila frazu rešenje o dve države, već onu koja se Izraelu više sviđa - dve države za dva naroda, što je navodno indirektno priznanje izraelskom zahtevu da se prizna kao država jevrejskog naroda.
Taj zahtev Palestinci su više puta odbili.
Mogereni navodno ceni ono što je Netanijahu rekao ali ne smatra da je to dovoljno.
"Zainteresovana sam da takođe vidim korake na terenu, koji će podupreti vaše saopštenje i pokazati posvećenost rešenju o dve države za dva naroda", rekla je Mogerini kako tvrdi izvor na koji se poziva "Haarec".
Netanijahu je odgovorio da želi da obnovi pregovore sa Palestincima što je moguće pre i da želi takođe da se to pregovori fokusiraju na blokove jevrejskih naselja.
U jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu živi više od pola miliona Jevreja.