Vesti
Sport
Zvezda pisala ABA ligi: Manipulišete i plasirate neistine
27.05.2015. 20:00
Izvor: RTS
Zvezda pisala ABA ligi: Manipulišete i plasirate neistine
Šampion ABA lige, Košarkaški klub Crvena zvezda, poslao je zvanični dopis rukovodstvu regionalnog takmičenja u cilju regulisanja svih spornih pitanja oko promene vlasničkih i upravljačkih prava.
Beogradski "crveno-beli" su jedan od tri kluba koji nisu potpisali novi Društveni ugovor po kojem bi 80 odsto vlasništva regionalnog takmičenja pripalo 80 odsto lige, a ostatak fizičkim licima, a prvi čovek bi i dalje bio Roman Lisac.
Baš zbog neslaganja sa vlasničkom strukturom reginalnog takmičenja, Fiba je pre nekoliko meseci povukla priznanje ABA ligi, zbog čega je u aprilu održan sastanak na kojem je nagovešteno da će cela liga preći u ruke klubova. Zvezda je poslala svoj model po kojem bi to trebalo da urađeno, ali je na sastanku održanom prošle nedelje devet klubova potpisalo Društveni ugovor.
Nakon poslednjeg sastanka u Ljubljani, u medijima pojavili različiti stavovi kako čelnika lige, tako pojedinih klubova, a Lisac je istakao da mu novi stav Zvezde nije jasan.
Sada je stigao zvaničan odgovor sa Malog Kalemegdana u kojem stoji sledeće:
"Sada je već jasno da ste Vi naše primedbe zlonamerno i manipulativno protumačili predstavljajući ih klubovima i javnosti kao da:
'Crvena zvezda želi da stavi pod kontrolu ABA ligu'.
'Crvena zvezda želi da upravlja ABA ligom'.
'Crvena zvezda je ostala usamljena jer su svi za tzv. NOVI koncept'.
'Crvena zvezda je promenila svoj stav'.
'Ne razumemo šta hoće Crvena zvezda'.
Ovo su grube manipulacije i neistine što ne bi smelo da bude manir u odnosima poslovnih ljudi. Vi pokušavate da gurate sve klubove protiv Crvene zvezde što Vam neće uspeti jer i sami ste svesni svih propusta koje ste učinili", stoji između ostalog u saopštenju Crvene zvezde koji je potpisao predsednik Nebojša Čović.
Prvi čovek regionalnog šampiona je istakao da je interes ‘crveno-belih' regionalna liga koja je priznata od Evrolige, ali i Fiba.
"Interes postojanja regionalne lige je iznad svakog pojedinačnog - ličnog interesa pa makar to bio interes šest ili više privatnih lica", piše u saopštenju.
U saopštenju se takođe mole čelnici ABA da ne zastrašuju srpske klubove plaćanjem kotizacije od 15.000 evra, pošto rezultati iz sezone 2014/15 ukazuju da ne bi trebalo ništa da plaćaju.
"Mogli bismo još mnogo toga da nabrajamo, ali nam to nije cilj. Naš cilj je unapređenje regionalne lige po modelu koji neće ugroziti naše klubove, naše nacionalne saveze i naše reprezentativne selekcije. Posle svega, mi sasvim sigurno nećemo snositi odgovornost za sve dalje komplikacije na relaciji Fiba - ABA, a i šire. Nikako i nikada nam neće biti jasno kako je moguće da interes šest privatnih lica bude iznad interesa svih košarkaških subjekata u regionu", ističe se u saopštenju.
Iz Zvezde su takođe zatražili zapisnik sa sastanka održanog prošle nedelje, uz napomenu da bi on trebalo da bude sređen onako kako je urađen stenogram sa sastanka u Beogradu sredinom aprila. Pored toga, traži se i nacrt novog Društvenog ugovora i termin zakazivanja Skupštine "Sidro d.o.o", koja stoji iza ABA lige, sa dnevnim redom i učesnicima.
"Ukoliko su pojedini klubovi iz našeg dopisa od 19.05.2015. godine, a zahvaljujući raznoraznim tumačenjima, stekli utisak da je KK Crvena zvezda imala nameru da ih uvredi ili stavi u podređen položaj, mi im garantujemo da nam to nije bilo razmišljanje niti stav. Ujedno apelujemo na menadžment klubova, a i fizička lica, da dobro razmisle kakve ćemo svi zajedno povući korake jer se nalazimo na velikoj raskrsnici i trenutku prepunom iskušenja, od kojeg zavisi naša budućnost", navodi se u saopštenju Crvene zvezde.