Vesti
Svet
Masovna hapšenja u Kini zbog zmajeva od žada
27.05.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Masovna hapšenja u Kini zbog zmajeva od žada
U Kini je uhapšeno 175 ljudi u najvećoj operacija, ikada, na otkrivanju ukradenih 1.168 antikviteta iz perioda neolita u vrednosti od više od 80 miliona dolara, javio je danas britanski BBC.
Ukradeni predmeti su ilegalno iskopani u Niuhailiangu - neolitskom arheološkom nalazištu u severoistočnoj provinciji Liaoning, saopštilo kinesko Ministarstvo za javnu bezbednost.
U saopštenju se navodi da su "aktivnosti pljačkaša teško oštetili lokalitet sa praistorijskim nalazištem", a ukradeni antikviteti su pronađeni tokom obimne policijske operacije.
Među antikvitetima su spiralni zmaj od žada, jedan od najstarijih poznatih prikaza mitološkog bića, saopštile su kineske vlasti.
Kineski državni mediji ocenili su policijsku akciju za najveću operaciju ikada od kada je osnovana moderna Kina 1949. godine.
Datum operacije nije saopšten, ali je kinesko ministarstvo navelo da je u akciju bilo uključeno 1.000 policajaca, pošto su pljačkaši bili podeljeni u 10 bandi koje su odgovorne za sve, od iskopavanja do prodaje antikviteta.
Kineski "Čajna dejli" piše da su i četiri arheologa bila uključena u pljačku antikviteta sa lokaliteta Niuhailiang koji su "prodati veoma brzo i s kojima su često trgovali u kratkom vremenskom periodu", navodi BBC.