Vesti
Svet
Rusi se ne šale: U Venecuelu sipaju 14 milijardi
28.05.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Rusi se ne šale: U Venecuelu sipaju 14 milijardi
Ruska državna kompanija Rosnjeft uložiće 14 milijardi dolara u naftne projekte u Venecueli, rekao je predsednik te zemlje, Nikolas Maduro, posle susreta s direktorom Rosnjefta, Igorom Sečinom, u Karakasu.
Ranije je venecuelanska državna naftno-gasna kompanija PDVSA objavila da planira značajne investicije u istraživanje nalazišta na naftonosnom pesku reke Orinoko, u visini 143,7 milijardi dolara do 2020. godine.
Oko polovine te sume PDVSA očekuje od stranih partnera, preneo je Tass. Kako socijalistička Venecuela ima zategnute odnose sa SAD, finasijeri mogu da dođu samo sa "istoka".
Rosnjeft je jedan od najvećih stranih partnera PDSVA. U 2012. godini Rosnjeft je najavio plan o investiciji u Venecuelu 16 milijardi dolara.
Naredne godine Sečin je kazao da će u osnivanje zajedničkog preduzeća Petroviktoria, za istraživanje bloka Karabobo-2, do 2019. godine uložiti devet milijardi dolara a da će ukupne investicije biti 14 milijardi dolara.
Danas je Rosnjeft objavio da je u periodu od 2010. do 2014. u projekte u Venecueli uloži 1,8 milijardi dolara.
PDVSA je zvanično saopštio da Rosnjeft želi da uveća udeo u zajedničkom preduzeću Petro Monagas sa 16,7 na 40 odsto. To preduzeće razvija naftno polje u regionu Karabobo, na kome se eksploatiše 140.000 barela dnevno.
Trenutno, rusko i venecuelansko preduzeće učestvuju u pet zajedničkih projekata za proizvodnju nafte u Venecueli.