Vesti
Sport
Novak "protutnjao" do četvrtfinala!
01.06.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Novak "protutnjao" do četvrtfinala!
Najbolji teniser sveta deklasirao Rišara Gaskea (3:0) i sada je na redu "finale pre finala", meč protiv Rafaela Nadala.
Novak Đoković sa lakoćom je obezbedio mesto u četvrtfinalu Rolan Garosa, u kome će se, verovatno u sredu, sastati sa braniocem titule Rafaelom Nadalom.
Više nego ubedljivo u prva dva seta, uz malo problema u trećem, Novak je pobedio Rišara Gaskea rezultatom 6:1, 6:2, 6:3, za dva sata i tri minuta igre.
Srpski as je tek u sedmom gemu trećeg seta izgubio prvi (i jedini) gem na svoj servis. Gaske je smanjio na 4:3 i dobio nadu da ipak može nešto duže da ostane na stadionu Filip Šatrije. Pokazalo se da su to bile iluzije...
U prva dva seta, ravnopravna borba vođena je samo na početku, do rezultata 2:1.
Gaske je tu propustio dve brejk lopte, Novak čak osam - dve u prvom, šest u trećem gemu, dosta eksperimentišući sa skraćenim loptama - da bi iz devetog pokušaja konačno oduzeo servis rivalu i stekao osetniju prednost.
Uvodna tri gema trajala su 25 minuta, a naredna četiri samo 14, pošto je Novak dominirao u svakom pogledu.
Takav odnos snaga prenesen je i u drugi set, u kome je Gaske smanjivši na 3:1 prekinuo Đokovićevu seriju od devet uzastopno osvojenih gemova, ali ga ni u kom smislu nije zaustavio. Prvi nosilac slao je kompjuterski precizne udarce sa osnovne linije, pronalazio neverovatne uglove, pravovremeno izlazio na mrežu... Na prste jedne ruke mogle su se izbrojati situacije u kojima je doneo pogrešnu odluku.
Posle vođstva od 2:0 je došlo do razumljivog pada u intenzitetu njegove igre.
Novak se malo "ulenjio" i dozvolio Gaskeu da nadoknadi brejk zaostatka - u trećem setu "galski petao" je napravio više vinera (14) nego u prethodna dva seta zajedno (12) - međutim, to je bio samo diskretan poziv na "uzbunu". Najbolji teniser sveta već u sledećem gemu je poveo 0:40, na putu do brejka za 5:3 i konačnih 6:3.
Pobednik će se u četvrtfinalu sastati sa Rafaelom Nadalom, koji je protiv Džeka Soka imao prvi koliko-toliko ozbiljan test na ovom turniru.
"Kralj šljake" vodio je 2:0 u setovima i 5:3, servirao za pobedu, ali je Amerikanac preokrenuo na 5:7 i izborio četvrti set. Tu je Nadal ipak pokazao veći kvalitet i iskustvo, a ključni korak ka pobedi napravio je u četvrtom gemu, kada je posle brejka za 2:1 uspeo da anulira i preokrene vođstvo Soka od 0:40.
Na kraju, 6:3, 6:1, 5:7, 6:2, za nepuna tri sata igre.