Vesti
Svet
Proslava osam vekova Velike povelje
15.06.2015. 20:00
Izvor: RTV
Proslava osam vekova Velike povelje
LONDON - Britanska kraljica Elizabeta Druga i premijer Velike Britanije Dejvid Kameron prisustvovaće današnjoj proslavi 800 godina od nastanka Velike povelje slobode (Magna Karta libertatum), dokumenta koji je postavio temelje parlamentarne demokratije Zapada.
Kraljica će predvoditi svečanu ceremoniju na livadi u Ranimidu, mestu gde je kralj Jovan bez zemlje potpisao dokument 15. juna 1215. godine, preneo je AFP.
Primerak povelje od 3.500 reči, dopremljen je do mesta održanja svečanosti kraljevskim barkom "Glorijana" u pratnji 200 čamaca.
"Velika povelja" je dokument koji je prvi put zakonom ograničio volju kralja i zaštitio prava i slobode građana.
Dokument je prvi sastavio kenterberisjki nadbiskup, a kralj Jovan ga je odobrio kako bi obuzdao pobunjene barone, ljute zbog "finansijske nesposobnosti" kralja i tretmana plemića.
Međutim, devet nedelja nakon potpisivanja, papa je poništio dokument uz obrazloženje da je kralj bio primoran da ga potpiše.
On je ipak ponovo izdat nakom smrti kralja Jovana, a sačuvana su četiri primerka - dva u britanskoj Nacionalnoj biblioteci i po jedan u katedralama Linkoln i Salsberi.
U okviru današnje proslave na licu mesta će biti otkrivena instalacija bronzanih stolica, postavljena u cilju odavanja počasti klauzuli broj 39, kojom je dato pravo na suđenje pred porotom.
Kao deo proslave osam vekova od nastanka dokumenta, pisanog na telećoj koži, juče je otkriven i spomenik britanskoj kraljici.
Magna karta je prvi korak dugog istorijskog procesa koji je doveo do vladavine ustavnog zakona, i do današnje vladavine prava pravne države.
Nacionalna biblioteka je 2013. godine najavila da će za njenu godišnjicu 2015. tokom tri dana izložiti sve prvobitne primerke tog dokumenta.
"Načinjeni su mnogi primerci i poslati biskupima, a verovatno i sudijama" u celoj Engleskoj, rekla je Kler Brej, glavni kustos odeljenja srednjevekovnih rukopisa Biblioteke i dodala da samo četiri postoje i danas.
Dva primerka su u zbirci britanske Nacionalne biblioteke, jedan u katedrali u Linkolnu, u centralnoj Engleskoj, i jedan u katedrali u Solsberiju, na jugozapadu zemlje.
Iako su mnoge njene klauzule kasnije zanemarene, oborene ili prerađene, taj dokument je osnova britanskog prava, čiji je uticaj bio od presudnog značaja za kasnija dokumenta, među kojima je i američki ustav.
Magna karta je u 13. veku više puta ponovo izdata i do danas postoji 17 primeraka tih kasnijih izdanja. Petnaest je u Velikoj Britaniji, jedna u Parlamentu Australije, a jedna u Arhivi SAD.