Vesti
Sport
Sonja za veliku radost Srbije!
18.06.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Sonja za veliku radost Srbije!
Šut naše košarkašice iz ugla doneo je pobedu Srbiji, koja je mogla da ostane i u šoku da je očajnički pokušaj Žirkove preko dve trećine terena završio u obruču.
Cela utakmica prvog kola druge faze Evrobasketa stala je u dva šuta u razmaku od dve sekunde.
Sonja Petrović pogodila je dugu dvojku iz ugla, sekund pre kraja međa u Đeru, posle čega je veteranki Suzani Žirkovoj ostalo taman toliko vremena da odapne trojku preko dve trećine terena za pobedu – pogodila je obruč!
U dramatičnoj utakmici na otvaranju druge faze, između dva tima koja su donela skor 1-1 u Grupu F:
Slovačka – Srbija 74:76 (23:21, 19:19, 13:14, 19:22)!
Devojke koje sa klupe vodi Marina Maljković bukvalno su ukrale pobedu Slovakinjama, koje su imale 70:65, na dva i po minuta pre kraja i koje nisu znale kako da privedu meč kraju.
Preokret našeg tima počeo je poenima Dajane Butulija, posle čega je naturalizovana Amerikanka u našem timu, Danijel Pejdž, podelila rampu pod košem i omogućila Petrovićevoj da sa linije penala smanji na 70:69, a onda je Butulija "ušla u dribling" Barbori Balintovoj, ukrala joj loptu i položila za 70:71, na svega 1:33 do kraja.
Bila je to serija 0:6 našeg tima za manje od minut, koju je prekinula Sofija Hruščakova poenima posle minuta pauze (72:71), a onda je junakinja Petrovićeva umalo upala u ulogu tragičarke. Driblajući, izgubila je loptu na 1:05 do kraja, ali je šut Žirkove za dva poena, na 42 sekunde pre kraja, završio na obruču i dao našem timu novu šansu.
A, tu šansu iskoristili smo u 24. sekundi napada koji ništa nije obećavao. Butulija i Petrovićeva pokušale su da odigraju akciju pod košem, koja je završena izbacivanjem lopte u aut od noge jedne slovačke košarkašice, pa je u preostalih osam sekundi Petrovićeva naletela na zid pod košem i u padu poslala loptu na bok odakle je Nevena Jovanović pogodila PRVU trojku za Srbiju u drugom poluvremenu, ujedno svoju prvu na utakmici iz trećeg pokušaja i – najvažnije – prvu za naš tim posle deset promašaja u nizu od finiša druge četvrtine!
Jovanovićeva nam je donela prednost od 72:74, na 19 sekundi pre kraja, a naš tim imao je i pravo na mali faul u preostalom toku susreta, međutim... Previše lako smo to ispustili.
Jovanovićeva je bukvalno posle samo dve sekunde uvela naš tim u bonus, faulom u bloku nad Balintovom, a onda je isto uradila i Butulija, na 12 sekundi pre kraja, što je Žirkova kaznika sa dva pogođena penala, za 15. i 16. poen na meču i izjednačenje – 74:74!
Ličilo je na produžetke, međutim lopta je stigla u ugao do Sonje Petrović koja se digla za "dugu" dvojku i pogodila, a ciku i radost našeg tima umalo nije prekinuo "kecmanovski" pokušaj Žirkove sa svoje polovine, koji nakon što se čula sirena, umalo nije završio u obruču!