Vesti
Sport
Fiba izbacuje Srbiju i Hrvatsku?
19.06.2015. 20:00
Izvor: RTS
Fiba izbacuje Srbiju i Hrvatsku?
Radio-Televizija Srbije O Javnom servisu Akcije Filmski program Dijaspora Digitalna TV Muzička produkcija RTS predstavlja Evrosong PGP Ћир         Vesti Sport Magazin TV Radio Emisije RTS Veliki rat Naslovna Sport  Košarka Fiba izbacuje Srbiju i Hrvatsku? Fiba izbacuje Srbiju i Hrvatsku? petak, 19. jun 2015, 16:04 -> 18:05 Košarkaške reprezentacije Srbije i Hrvatske do 19 godine mogle bi da budu izbačene sa Svetskog prvenstva u Grčkoj, pošto novi koncept ABA lige ne zadovoljava kriterijume Svetske košarkaške federacije. Đilas: Informacija o suspenziji Srbije nije tačna.
ABA liga mora na doradu. Prema saznanjima košarkaškog sajta Eurohups, plan i novu upravljačku strukturu koji su čelnici ABA lige u Ženevi predstavili ne zadovoljava uslove Fiba, što kao posledicu može imati izbacivanje Srbije i Hrvatske sa šampionata na Kritu, koje se igra naredne nedelje.
Rukovodstvo ABA lige, klubovi koji učestvuju i nacionalni regionalni Savezi, su u utorak su na sastanku u Zagrebu usvojili novi Statut prema kojem će 12 klubova biti vlasnici, a kompanija Sidro d.o.o. ostaće u službi nove lige.
Međutim, FIBA zahteva da fizička lica nemaju nikakav uticaj u regionalnom takmičenju, zbog čega želi da ostane pri stavu da se liga poništi.

Đilas: Informacija o suspenziji Srbije nije tačna
Predsednik Košarkaškog saveza Srbije Dragan Đilas demantovao je da bi reprezentacija Srbije do 19 godine mogle bi da budu izbačene sa Svetskog prvenstvau Grćkoj, pošto novi koncept lige ne zadovoljava kriterijume FIBA.
"Informacija da će biti uvedena suspenzija nastupa mladih košarkaških selekcija Srbije od strane FIBA je netačna. U intenzivnoj sam komunikaciji sa čelnicima FIBA i oni će nam u najskorije vreme poslati svoje primedbe na dokumenta koja smo im dostavili", rekao je Đilas za sajt KSS.
On je dodao da je FIBA dala rok od 10 dana kako bi se ispravile sve greške i nepravilnosti u regionalnoj ligi.
"U FIBA cene trud koji su pokazali klubovi i savezi sa prostora bivše Jugoslavije i daće nam rok od 10 dana, do 29. juna, da se precizira i promeni sve što je po mišljenju FIBA, sporno. Nakon toga neće više biti nijednog razloga da ABA liga ne dobije i zvanično priznanje od FIBA", rekao je Đilas.