Vesti
Svet
Rusi uzvratili: Zabranili čokolade i cveće iz EU
23.06.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Rusi uzvratili: Zabranili čokolade i cveće iz EU
Rusija je pripremila nove mere kao odgovor na produžetak evropskih sankcija koje, pored ostalog zabranjuju uvoz čokolade i cveća, zbog čega bi Evropa mogla da izgubi stotine miliona evra.
Ruski odgovor na produženje antiruskih sankcije zbog situacije u Ukrajini nije trebalo dugo čekati.
Zadatak koji je dao premijer Dmitrij Medvedev da se pripreme uzvratne mere ispunjen je u najkraćem roku, bukvalno istog dana, piše Gazeta.ru.
Prehrambeni embargo, kako je najavio Medvedev, biće produžen za pola godine, isto na koliko su produžene sankcije Evropske unije.
Ruske kontrasankcije koje su, prema pesimističkim procenama austrijskih ekonomista, koštale Evropu sto milijardi evra, promeniće ne samo rok važenja, nego i oblasti primene.
O tome da bi sa spiska mogli da se skinu neki proizvodi, kao što se ranije dešavalo, više nema ni govora. Naprotiv, lista će se proširiti, piše Gazeta.
Kontrasankcije Rusije protiv poljoprivrednih proizvođača Evrope, SAD, Kanade i Australije, prema mišljenju ruskih zvaničnika, pomažu razvoj domaćeg biznisa. Zbog toga će se pod zabranom naći oni zapadni proizvodi koji su ozbiljna konkurencija ruskim, kao što su cveće ili čokolada.
Prema rečima zamenika direktora ruske Federalne agencije za veterinarski i fitosanitarni nadzor (Roseljhoznadzor) Alekseja Aleksejenka od domaćih proizvođača stigli su predlozi da se pod ograničenja stave isporuke cveća i čokolade iz zemalja EU.
"Na rafovima ruskih prodavnica nalaze se elitne vrste čokolada iz Belgije, Francuske, Nemačke. I upravo je to segment tržišta koji naši proizvođači žele da preuzmu. Na kraju krajeva imamo mogućnost da proizvodimo vrhunske vrste čokolade", tvrdi Aleksejenko.
Ograničenje isporuka čokolade ili cveća zadaće ozbiljan finansijski udarac zemljama Evropske unije, naročito Francuskoj, Belgiji i Holandiji, dodaje se u tekstu.
Francuska i Belgija koje su među najvećim svetskim isporučiocima čokalade, nisu na dnu lestvice ukupnog uvoza robe u Rusiju.
Prema statističkim podacima, prošle godine je obim uvoza iz Francuske samo u kategoriji "čokolada i ostali prehrambeni proizvodi koji sadrže kakao", znači, čokolada u različitim oblicima - blokovima, pločicama, tečnom stanju, pastama, prašku, granulama, bombonama - dostigao 37,5 miliona dolara, ili 5.600 tona.
Iz Belgije je u tom periodu uvezeno prozvoda iste kategorije za 47,3 miliona dolara, navodi Gazeta.ru.