Vesti
Svet
Merkel: Ako propadne evro, propada i Evropa
29.06.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Merkel: Ako propadne evro, propada i Evropa
Ako propadne evro, propada i Evropa, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel i istovremeno pozvala na kompromis jer je Grčka suočena sa ozbiljnom krizom nakon kolapsa pregovora sa kreditorima o rešavanju grčkog duga.
Nemačka kancelarka je u najdramatičnijem momentu grčke krize, koja postaje dominantna politička tema u njenoj zemlji, istakla da je evro više od puke monete i ukazala da se on bazira na zajedničkom poverenju,
Evropa mora biti u stanju da pronađe kompromis, ali isto tako mora ostati pri svojim principima", izjavila je Merkelova i dodala da su petogodišnji napori u borbi protiv krize ojačali Evropu.
Merkelova je na obeležavanju 70-godišnjice od osnivanja njene stranke Hrišćansko-demokratske unije rekla da "ako je izgubljena sposobnost za pronalaženje kompromisa, onda je Evropa izgubljena. Ako propadne evro, propada i Evropa".
"Suštinsko za zajedničko razumevanje jeste da smo solidarni. Ali svako, međutim, mora dati svoj doprinos", rekla je Merkelova i dodala da je tu odlučujuća spremnost za kompromis i da će se, ako se to izgubi, izgubiti i evropska ideja.
Nemačka kancelarka umanjila je izglede za potencijalni napredak u pregovorima sa Grčkom u narednim danima, ali je izrazila spremnost da sa vladom u Atini obnovi pregovore posle održavanja referenduma u Grčkoj, 5. jula, javlja agencija Rojters.
Merkel je, na sastanku sa šefovima i predsednicima poslaničkih klubova svih stranaka zastupljenih u Bundestagu, uputila kritike na račun grčkog premijera Aleksisa Ciprasa zbog nepostizanja kompromisa sa partnerima iz evrozone, prenosi britanska agencija.
Merkelova je izjavila da postoje pravila i principi na kojima je izgrađen sistem zajedničke valute i da ukoliko grčka vlada bude tražila dalje pregovore posle referenduma, ona neće reći "ne".
Nemačka kancelarka je ponovila da je Grčka dobila "velikodušnu ponudu" i ocenila da je Evropa danas mnogo snažnija nego što je to bila pre nekoliko godina.
Merkelova je dodala da na grčkoj strani nije prisutna volja za kompromisom.
Merkel je naglasila da je referendum legitimno pravo Grka i da će se rezultati prihvatiti.