Vesti
Svet
Štrajk metroa u Londonu izazvao haos i gužve
09.07.2015. 20:00
Izvor: Blic
Štrajk metroa u Londonu izazvao haos i gužve
Milioni stanovnika Londona suočavaju se danas s teškoćama u dolasku do posla zbog štrajka zaposlenih u metrou, prvog takvog štrajka od 2002. koji su sindikati sazvali zbog najavljenog uvođenja noćnog servisa od septembra.
Ista scena ponavlja se od jedne do druge autobuske stanice - dugi redovi, prepuni autobusi koji kad stanu mogu da pokupe samo nekolicinu putnika.
Britancima je stvarno jutros potrebna njihova legendarna hladnokrvnost, ocenjuje agencija Frans pres. Situacija nije mnogo bolja na glavnim ulicama glavnog grada koje su zakrčene zbog toga što su mnogi zbog štrajka rešili da krenu u grad kolima. Jedan vozač je na tviteru napisao da se nada da će stići do Božića.
Drugi su izabrali da na posao krenu peške, pa je gužva i na trotoarima, a mnogi idu biciklima zbog čega su biciklističke staze takođe prepune. Štrajk koji obuhvata celu podzemnu železnicu glavnog grada počeo je sinoć u 18.30 po lokalnom vremenu i treba da se završi večeras.
Londonsko transportno preduzeće TFL saopštilo je juče da u četvrtak neće biti metroa.
U nastojanju da se ograniči haos uključeno je 200 dodatnih autobusa, a ljudi su pozvani da koriste bicikle, dok se stalno preko društvenih mreža javlja stanje u saobraćaju glavnog grada.
Štrajk su organizovala četiri sindikata koji traže povišicu plata zbog uvođenja, sredinom septembra, novog noćnog servisa vikendom. Iako je kompanija Londonski metro (London Underground - LU), koja upravlja londonskom podzemnom železnicom, dala novu ponudu o povećanju plata od dva odsto, razgovori uoči štrajka završeni su bez dogovora.
Direktor londonskog metroa Majk Braun se u poruci korisnicima izvinio i rekao da je njegova kompanija učinila sve što je moguće da učini vrlo fer ponudu, uz ocenu da štrajk nije bio potreban.
Sindikati su sa svoje strane optužili upravu Londoskog metroa da nije dovoljno uzela u obzir koliko će na radni ritam uticati uvođenje noćnog servisa.