Vesti
Svet
Zbog vulkanskog pepela zatvoreno pet međunarodnih aerodroma
10.07.2015. 20:00
Izvor: Blic
Zbog vulkanskog pepela zatvoreno pet međunarodnih aerodroma
Zbog vulkanskog pepela koji izbacuje vulkan Raung na istoku ostrva Java, indonežanske vlasti danas su naložile zatvaranje pet aerodroma, uključujući aerodrom Denpasar na ostrvu Bali, javile su agencije.
Vulkan se nalazi na samo 140 kilometara od Denpasara, administrativnog centra na poznatoj turističkoj ostrvskoj destinaciji Indonezije.
Na vrhuncu sezone otkazano je približno 250 letova, što je omelo u putovanju hiljade turista, navodi AFP.
Aviokompanija "Garuda Indonezija" otkazala je sve letove do deset sati uveče po lokalnom vremenu, ukupno 112, većinom ka Baliju i sa tog ostrva.
Otkazivanje letova na Bali potvrdile su i kompanije "Er ejža" (AirAsia), "Virdžin Australija" (Virgin Australia), "Džetstar" (Jetstar) i "Er Nju Zeland" (Air New Zealand).
Kasno sinoć zatvoren je i medjunarodni aerodrom na ostrvu Lombok.
Letovi iz Australije na Bali već dva dana podležu restrikcijama.
Novinar francuske agencije procenjuje da je približno hiljadu ljudi "zaglavljeno" na aerodromu "Ngura Rai" na Baliju, pokušavajući da dobije preciznije informacije.
Putnici sede u čekaonici ili spavaju na podu, a više stotina njih smestilo se na travnjak ispred te vazdušne luke, izveštava AFP.
Zbog pepela, otkazano je do sada 160 domaćih i 170 medjunarodnih letova.
Stručnjaci predvidjaju da bi izbacivanje pepela, koje je počelo krajem juna, moglo da potraje nekoliko sedmica.
Vlasti saopštavaju da nema potrebe za evakuacijom stanovništva u oblasti vulkana, koji se nalazi na 3.300 metara nadmorske visine.
Indonezija se nalazi u "Vatrenom pojasu Pacifika", zoni seizmičke aktivnosti koja okružuje Tihi okean, sa približno 130 aktivnih vulkana, podseća AFP.