Vesti
Svet
Banke u Grčkoj i dalje ostaju zatvorene
13.07.2015. 20:00
Izvor: Blic
Banke u Grčkoj i dalje ostaju zatvorene
Grčke banke, koje su zatvorene već dve nedelje nakon masovnog povlačenja sredstava, ostaće "pod katancem" do daljeg, izjavio je danas zvaničnik grčkog Ministarstva finansija, ne precizirajući kada bi banke mogle opet početi da rade sa klijentima.
Vlada u Atini je pre dve nedelje zatvorila banke i uvela kontrole kapitala, ograničavajući iznos koji može da se podigne na bankomatima na 60 evra dnevno, u nastojanju da spreči kolaps bankarskog sistema.
Grčka je jutros, nakon maratonskih pregovora s kreditorima, uspela da obezbedi sporazum o trećem, neophodnom paketu međunarodne finansijske pomoći, kao i da izbegne izlazak iz Evrozone.
"Imali smo samo jedan cilj - da postignemo sporazum, i konačno smo ga ostvarili", rekao je predsednik Evropskog saveta, Donald Tusk, dodajući da je Grčkoj odobreno oko 86 milijardi evra, ali pod strogim uslovima, koji uključuju stroge mere štednje u javnom sektoru koji grčki parlament mora da usvoji do srede.
Grčki ministar ekonomije Jorgos Statakis izjavio je tokom vikenda da će kontrole kapitala koje su nametnute grčkim bankama ostati na snazi najmanje još dva meseca.
Evropska centralna banka (ECB) je i danas zadržala dosadašnji nivo ograničenja hitnih sredstava za grčke banke na 89 milijardi evra. Obim sredstava Hitnog fonda za očuvanje likvidnosti (ELA) za grčke banke je tako ostao na nivou od 27. juna, kada je Grčka zakazala referendum na kom je potom odbacila prethodni predlog međunarodnih kreditora.
Premijer Španije, Marijano Rahoj, pohvalio je sporazum Grčke i partnera iz Evrozone, navodeći da će on omogućiti jačanje grčke ekonomije i Evrozone kao celine.
"Mislim da je sporazum dobar. Sad je ključno da svako uradi svoj deo posla i poštuje svoje obaveze", rekao je Rahoj.
Lideri Italije, Francuske, Nemačke i Britanije takođe su danas pozdravili sporazum Atine i Brisela.