Vesti
Sport
"Orlovi" šire krila ka finalu Eurobasketa
15.07.2015. 20:00
Izvor: Mondo
"Orlovi" šire krila ka finalu Eurobasketa
"Biće ovo jedno od najtežih takmičenja, ali što je teže to je slađe", poručio selektor Aleksandar Đorđević na okupljanju reprezentacije uoči Evropskog prvenstva.
Košarkaška reprezentacija Srbije okupila se u utorak u beogradskom hotelu Zira na početku priprema za predstojeće Evropsko prvenstvo, koje će se igrati od 5. do 20. septembra u Hrvatskoj, Francuskoj, Nemačkoj i Letoniji.
"Orlovi" će prvu fazu igrati u Berlinu, a rivali će im biti Island, Turska, Španija Italija i domaćin Nemačka.
Selektor Aleksandar Đorđević novinarima je predstavio šta očekuje od predstojećeg turnira.
"Naš cilj je da predstavljamo Srbiju na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine. Samo finalisti Eurobasketa su sigurni da će biti tamo, a doslovce sve evropske reprezentacije idu na taj rezultat. S obzirom na kvalitet i napredak ekipa, biće ovo jedno od najtežih takmičenja, ali što je teže to je slađe. Samo se nadam da nas povrede neće ometati", izjavio je Đorđević.
O favoritima u Grupi B selektor je izneo zanimljivo zapažanje:
"Samo u našoj grupi ima pet kandidata za medalju!", smatra Đorđević, koji je kao prednost naše reprezentacije u odnosu na rivale istakao snagu kolektiva.
Selektoru se na "prozivci" javilo 15 košarkaša, a još trojica će se naknadno priključiti ekipi.
"Kuzmić stiže večeras, Kešelj 21. jula, a Bjelica za koji dan".
Đorđević nije želeo mnogo da govori o prvobitnom skraćivanju spiska igrača, koje će obaviti po povratku sa turnira u Francuskoj, oko 10. avgusta.
"Svih 18 igrača su ravnopravni kandidati za odlazak na Evropsko prvenstvo", krako je poručio.
Reprezentativci Srbije 19. jula putuju u Granjsku Goru, a prvu proveru imaće 2. avgusta protiv Mađarske. Zatim sledi odlazak na turnir u Francuskoj (6. avgusta), gde će rivali biti domaća selekcija (7.8) i Rusija (8.8). Još jedan duel sa "trikolorima" zakazan je za 12. avgust, a potom sledi "Tofej Beograda", na kojem će "orlovi" igrati protiv Kine (15.8) i protiv Rusije ili Venecuele (u zavisnosti od rezultata) dan kasnije. Od 21. do 25. avgusta naše košarkaše čeka turnir u Izraelu, pa 27. i 29. avgusta mečevi sa Slovenijom.
Put u Berlin planiran je za 3. septembar.