Vesti
Svet
Finci sakupili polovinu potpisa za razmatranje izlaska iz Evrozone
21.07.2015. 20:00
Izvor: Blic
Finci sakupili polovinu potpisa za razmatranje izlaska iz Evrozone
Scenario izlaska Finske iz Evrozone postaće moguć ukoliko u narednih šest meseci bude prikupljeno 50.000 potpisa, a peticiju koja poziva na organizovanje referenduma dosad je podržalo već 26.000 građana.
Potrebno je da u narednih šest meseci bude prikupljeno 50.000 potpisa da bi parlament razmatrao predlog za referendum.
"Narod Finske treba da ima mogućnost da odluči da li ostaje u Evrozoni ili da se pridruži drugim državama severne Evrope i počne da koristi sopstvenu valutu paralelno sa evrom", naveo je bivši finski ministar spoljnih poslova i poslanik Partije centra Pavo Vajrijnen na svom blogu.
Pokretač inicijative ocenjuje da Finska zbog pripadanja Evrozoni ima više teškoća nego neke druge države. Prema njegovom mišljenju, Finska ima ekonomske gubitke i registruje povećanje stope nezaposlenosti.
Vajrijnen je ovu izjavu dao pozivajući se na nedavno istraživanje koju su obavili profesor Univerziteta u Helsinkiju Vesa Kaniainen i još neki ugledni ekonomisti o mogućem odustajanju od evra.
Peticija je objavljena na sajtu Kansalaisaloite, kreiranom uz podršku Ministarstva pravde u Helsinkiju.
U Finskoj su pokrenute i druge slične inicijative, među kojima i poziv na ukidanje zakona o legalizaciji istopolnih brakova, koji je usvojen prošle godine. Tokom prošlog vikenda ova inicijativa prikupila je 50.000 potpisa.