Vesti
Svet
Dramatična situacija u Mađarskoj: Migranti naviru
29.07.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Dramatična situacija u Mađarskoj: Migranti naviru
Vlada Mađarske odlučila je danas da sagradi kampove za izbeglice, jer se broj migranata iz dana u dan dramatično povećava u toj zemlji. Postojeći prihvatni centri biće izmešteni iz naseljenih mesta...
U protekla 24 sata na teritoriji Mađarske privedeno je oko 1.600 migranata, što je rekordan broj u proteklih mesec dana, prenosi RTS.
Mađarska Vlada je na današnjoj sednici izdvojila još 22,2 milijarde forinti (71,5 miliona evra) za izgradnju i funkcionisanje prihvatnih centara za migrante, odnosno za zaštitu granica, rekao je za državnu televiziju M1, Zoltan Kovač, portparol Vlade Mađarske.
Zoltan Kovač je rekao da još nije odlučeno gde će se kampovi praviti, ali je rekao da će se dosadašnji izmeštati iz naseljenih mesta.
Portparol mađarske Vlade je rekao da se povećava i broj migranata sa zdravstvenim problemima i da je do sada u Mađarskoj zbrinuto oko 5.600 ilegalnih migranata.
"Zbog toga je najhitniji posao da se izgradi ograda na mađarsko-srpskoj granici za šta je Vlada ranije obezbedila 6,5 milijardi forinti (21,5 miliona evra)", rekao je Kovač i potvrdio da je rok za izgradnju ograde 31. avgust.
Mađarska državna televizija M1 tokom celog dana izveštava o 56 migranata u Budimpešti koji su sinoć zbog stomačnih problema završili u jednoj od bolnica u glavnom gradu Mađarske.
Javnost strahuje da je reč o nekoj zaraznoj bolesti, pa su alarmirani i stručnjaci za tropske bolesti. Zasad nije utvrđen uzrok tegoba koje imaju zbrinuti migranti, piše RTS.