Vesti
Svet
"DVA MISTRALA NA PRODAJU" Francuska gradila za Putina, sada u očaju traži drugog kupca
07.08.2015. 20:00
Izvor: Blic
"DVA MISTRALA NA PRODAJU" Francuska gradila za Putina, sada u očaju traži drugog kupca
Zamislite oglas - prodaju se: Dva moderna ratna broda. Jedan završen, opremljen i spreman za plovidbu. Drugi, napola gotov, nikad korišćen. Prvi vlasnik.
Upravo tako bi mogao da zvuči oglas Francuske koja traži kupca za dva nosača helikoptera klase Mistral nakon otkazivanja kontroverznog dogovora s Rusijom, vrednog 1,2 milijarde evra, prenosi jutarnji.hr.
Službeno saopštenje da brodovi neće biti dostavljeni Rusiji objavljeno je u sredu nakon razgovora ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog francuskog kolege Fransoa Olanda.
Izgradnju i prodaju plovila dogovorio je 2011. sada bivši francuski predsednik Nikolas Sarkozi uprkos snažnim diplomatskim notama ruskih baltičkih suseda, Sjedinjenih Američkih Država i drugih NATO saveznika. Ipak, prošlog novembra Oland je najavio kašnjenje isporuke brodova, koji se nalaze u francuskom brodogradilištu Saint-Nazaire, sve dok ne bude u uveren kako se primirje u istočnoj Ukrajini 'u potpunosti poštuje'.
Službeni je Pariz Moskvi nadoknadio troškove nastale otkazivanjem dogovora, ipak tvrdi kako je nepoznat iznos i dalje manje od vrednosti ugovora.
- Razgovori između predsednika Putina i Olanda zaključeni su u sredu i više se neće pregovarati o toj temu - kazao je Žvan-Ives Le Drian, francuski ministar odbrane za RTL radio.
Dodao je i da je Francuska Rusiji isplatila odštetu manju od vrednosti ugovora pošto brodovi nisu dovršeni i tvrdi da su 'brojne zemlje' zainteresovane za kupovinu 'dobro izgrađenih' Mistrala.
- Moskva smatra kako je problematika oko Mistrala okončana - navedeno je u saopštenju Kancelarije ruskog predsednika.
Rusija je zapretila Francuskoj tužbom za povredu ugovora, ali u sredu je kazala kako neće pokretati nikakve parnične procese. Tim ruskih stručnjaka će biti poslat u septembru u Francusku kako bi s prvog dovršenog broda, Vladivostoka, uklonio unapred instaliranu opremu.
Francuska vlada se našla se pod snažnim pritiskom da ne isporuči brodove - Vladivostok je trebao da bude dostavljen Rusiji u oktobru, a drugi, Sevastopolj, ove godine, zbog ukrajinske krize.
Brodovi Mistral klase, dugački 180 metara, težine oko 22 hiljade tona, imaju kapacitet 16 helikoptera, četiri amfibijska vozila, 60 oklopnih vozila, 13 borbenih tenkova i gotovo 700 vojnika. Autonomija bez dopunjavanja im iznosi i do šest meseci. Opremljeni su i kontrolnim i komandnim centrom ali i vojnom bolnicom.
Prednja polovina Vladivostoka sagrađena je ruskom brodogradilištu u Sankt-Peterburgu i na brodu tegljaču dostavljena u Francusku kako bi bila sastavljena s ostatkom broda.
Posada od 400 ruskih mornara preuzela je Vladivostok za probnu plovidbu, ipak Moskva je prošlog meseca saopštila kako je ta jedinica 'raspuštena'.
Ni jedna od dve vlade, sukobljene oko ugovora, nisu saopštile koliko će biti isplaćeno Rusiji za otkazivanje ugovora.