Vesti
Svet
Madrid: Nema incidenata oko Gibraltara
10.08.2015. 20:00
Izvor: Blic
Madrid: Nema incidenata oko Gibraltara
Špansko Ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je danas tvrdnje da je ulazak njihovih brodova u teritorijalne vode Gibraltara incident.
"Španija ne smatra da je ulazak njenih brodova u vode Gibraltara incident. To ne može biti incident jer Španija te vode smatra svojim", rekao je izvor iz španskog Ministarstva spoljnih poslova ruskoj novinskoj agenciji RIA "Novosti".
Britanski Forin ofis juče je optužio Španiju da je u više navrata narušila suverenitet Britanije jer su njeni brodovi ušli u teritoriju Gibraltara.
Evropska komisija distancirala se danas od spora oko navodnog neovlašćenog ulaska španskih brodova u teritorijalne vode Gibraltara, navodeći da je to "bilateralno pitanje".
Tokom vikenda španski brodovi iz Carinske službe i pripadnici jedinica za borbu protiv narkotika i pranja novca navodno su ušli u vode Gibraltara tokom potere za osumnjičenim krijumčarima droge.
Gusto naseljena oblast na južnom delu Iberijskog poluostrva, Gibraltar, i dalje ostaje veliki kamen spoticanja u diplomatskim odnosima Britanije i Španije.