Vesti
Svet
Trajekt za prihvat i smeštaj migranata doplovio do grčkog ostrva Kos
14.08.2015. 20:00
Izvor: Blic
Trajekt za prihvat i smeštaj migranata doplovio do grčkog ostrva Kos
Ogromni putnički trajekt doplovio je danas do grčkog ostrva Kos, kao privremeni smeštaj za brojne sirijske izbeglice koje su na to ostrvo trošnim brodićima stigle iz Turske.
U međuvremenu, Međunarodna organizacija za migracije saopštila je da će broj migranata i tražilaca azila, koji su od početka godine preko Sredozemlja došli u Evropu, do kraja meseca premašiti 250.000, a od toga je više od polovine stiglo u Grčku.
Trajekt "Elefterios Venizelos", koji može da primi više od 2.500 ljudi, biće u funkciji od sutra, kao centar u kojem će Sirijci moći da se smeste dok čekaju na privremena putna dokumenta potrebna da bi napustili ostrvo Kos.
Trajekt će zameniti stari fudbalski stadion na Kosu, na kojem su grčke vlasti vršile proveru i od ponedeljka izdale dokumenta za oko 7.000 Sirijaca, ali su bile kritikovane jer nisu omogućile osnovna sredstva za život.
Sirijci koji su na Kos stigli do četvrtka uveče, do sada su prošli skrining, a trajekt će ostati na Kosu oko dve nedelje kako bi prihvatio nove izbeglice, čiji će se broj, kako se očekuje, smanjivati usled pogoršanja vremena na jesen.
Međunarodna organizacija za migracije, sa sedištem u Ženevi, takođe je saopštila da je Grčka ove godine prijavila 134.988 dolazaka iz Turske, a Italija njih 93.540 do kraja jula.
Kada se tome dodaju Španija i Malta, od početka 2015. u Evropu je prešlo oko 237.000 ljudi, a predviđa se da će njihov broj do kraja avgusta premašiti 250.000.
Najmanje 219.000 ljudi upuitilo se na rizičan put preko Sredozemlja tokom prošle godine, a od početka ove godine, na moru je izgubilo život 2.300 osoba.
Najmanje dva gumena čamca sa oko 40 migranata, među kojima je bilo i žena i dece, jutros su uspešno prešla put od Sirije, preko Turske do plaže na Kosu, na kojoj su ih kupači posmatrali kako sa prslucima za spasavanje izlaze na obalu i prolaze između suncobrana i ležaljki.
U međuvremenu, mediji su objavili da je grčka obalska straža spasla za protekla 24 sata 582 migranta bez dokumenata, u 21 incidentu koji se dogodio u istočnom Egeju. Incidenti su prijavljeni kod ostrva Samotraki, Lezvos, Hios, Samos, Agatonisi, Kos i Rodos.
Evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos izjavio je da se svet suočava sa "najgorom izbegličkom krizom" od Drugog svetskog rata kao i da Evropa mora da učestvuje u njenom rešavanju na civilizovan način.