Vesti
Politika
Vučić: Cilj samita o Z.Balkanu stabilnost regiona
25.08.2015. 20:00
Izvor: b92
Vučić: Cilj samita o Z.Balkanu stabilnost regiona
Najvažniji cilj svih učesnika predstojećeg samita o Zapadnom Balkanu u Beču mora biti politička i privredna stabilnost regiona, poručio je premijer Srbije .
''Za to je Srbiji i drugim zemljama regiona potrebna politička podrška. Mi želimo ponovo da budemo na putu rasta.To je za nas važno, a ne nekakve nacionalističke igrice, koje neki žele da igraju'', rekao je Vučić u intervjuu za nemački dnevnik ''Handelsblat''.
Upitan da li se nemačka vlada do sada premalo brinula za Srbiju i Balkan, Vučić odgovara da je upravo obrnuto - da nijedna vlada zemalja EU regionu ne poklanja toliko puno pažnje, kao vlada u Berlinu.
''Posebno kancelarka Angela Merkel. Reći ću vam otvoreno - ni iz jedne druge zemlje EU ne dolazi toliko puno ministara u Beograd, kao iz Nemačke. Za veliku podršku, posebno podršku Merkelove - mi smo zahvalni'', rekao je Vučić.
Govoreći o problemu migranata koji preko teritorije Srbije pokušavaju da se domognu Zapadne Evrope, Vučić je ukazao na potrebu evropskog rešenja tog problema.
Kako je dodao, kad su oni u pitanju, Srbija reaguje ozbiljno i odgovorno.
''Prema izbeglicama se dobro ponašamo. Dajemo sve od sebe. Migranti su zadovoljni odnosom prema njima u Srbiji.Do sada nije bilo nijednog incidenta. Ali problem mi ne možemo da rešimo'', rekao je Vučić, dodajući da svi u Evropi moraju veoma tesno sarađivati.
Premijer Srbije je rekao da se u Beogradu gradi prihvatni centar za oko 1.000 migranata i da, pred toga, postoji centar u južnoj Srbiji, a gradi se i jedan novi u severnoj Srbiji.
''Zima dolazi. Moramo što je moguće pre izbeglicama ponuditi bolje uslove'', rekao je Vučić.
Na konstataciju novinara da mnogi migranti dolaze bez papira, Vučić kaže da mnogi tek u Srbiji prvi put budu registrovani.
"Oni iz Grčke, preko Makedonije, dolaze do nas bez ikakvih papira'', rekao je Vučić.
Komentarišući ogradu čijim podizanje Mađarska pokušava da zaustavi talas izbeglica, Vučić je ukazao na dobre odnose Beograda i Budimpešte, ali i istakao da u tom pitanju nema saglasnosti između dve zemlje.
"Podizati žice - to ne može rešiti ni jedan jedini problem u Evropi. Migranti će jednostavno naći drugi put ka Zapadnoj Evropi. Podizanje žice u Mađarskoj podseća, na žalost, na prošlost u istočnoj Evropi'', rekao je Vucić.
Govoreći o ljudima sa zapadnog Balkana koji pokušavaju da dobiju azil u Nemačkoj, Vučić je ocenio da su tu, prvenstveno radi o Romima.
Mi molimo zato da Nemačka njima jasno smanji fianansijsku pomoć i tada će se problem brzo rešiti, zaključio je Vučić.