Vesti
Politika
Prijateljski i konkretno o privredi u Kazahstanu"
27.08.2015. 20:00
Izvor: RTS
Prijateljski i konkretno o privredi u Kazahstanu"
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je na početku dvodnevne zvanične posete Kazahstanu da će razgovori koje će on i srpska delegacija imati u toj zemlji biti prijateljski, ali i veoma konkretni u cilju poboljšanja sveukupne, a posebno ekonomske saradnje.
Tomislav Nikolić je rekao Tanjugu da je danas počela zvanična poseta Kazahstanu sa jasnom željom da prijateljstvo koje postoji između dva naroda i koje je čvrsto i stabilno, dodatno bude učvršćeno dobrim privrednim odnosima i da se pronađu ne samo investitori za Srbiju, već i tržište u Kazahstanu za srpske proizvođače.
Kako je naveo, o toj temi će razgovarati sa predsednikom Kazahstana Nursultanom Nazarbajevom, vladom i članovima parlamenta i podvukao da se svuda može videti kako se Kazahstan razvija, ali i kako svi govore da im je Srbija veliki prijatelj.
"I naša je velika želja, i to radimo zajedno Vlada Srbije i ja, da predstavimo one firme koje bi kod nas mogle da povuku napred, a još uvek nisu pronašle svog pravog partnera", dodao je Nikolić.
Predsednik Srbije smatra da su Azerbejdžan, Kazahstan, Kina, Ruska Federacija države u kojima privrednici mogu da pronađu motiv, koji se zove profit, da bi sarađivali sa Srbijom.
"I to bi značilo da Srbija konačno krene napred, da u Srbiji svako ko ume proizvodi i da sve što proizvede možemo da prodamo", istakao je Nikolić.
Tomislav Nikolić je podvukao da će razgovori biti prijateljski, ali i veoma konkretni.
"Smatram da je sada već konačno vreme da apsolutno konkretno razgovaramo sa svim svojim prijateljima, a oni su spremni da nam pomognu i da sa nama sarađuju. Mi pomoć bilo koje druge vrste osim toga da nam se omogući da radimo, ni ovde niti bilo gde nećemo tražiti", istakao je predsednik Srbije.
Nikolić je u zvaničnoj poseti Kazahstanu, na poziv predsednika te republike, a tokom posete sastaće se i sa premijerom Karimom Masimovom, predsednikom Donjeg doma parlamenta Kabulom Džakupovom, gradonačelnikom Almatija Baurzanom Bajbekom.
Biće potpisana dva međunarodna sporazuma – Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Kazahstan o međunarodnom drumskom saobraćaju, kao i Ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanju poreske evazije u odnosu na dohodak i imovunu.
Tokom posete biće održan i Biznis forum "Srbija–Kazahstan".
Inače, Srbija, odnosno SFRJ, priznala je Kazahstan 31. decembra 1991. godine, nakon raspada SSSR, a diplomatski odnosi uspostavljeni su 1996. godine.
Kazahstan nije priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i podržava očuvanje teritorijalnog inegriteta i suvereniteta Srbije, kao i dogovorno i kompromisno rešenje pitanja KiM.
Srbija i Kazahstan osnovale su Međuvladinu srpsko-kazahstansku komisiju za trgovinsko-ekonomsku saradnju, a predsednik srpskog dela komisije je potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma itelekomunikacija Rasim Ljajić.
Perspektive oblasti saradnje predstavljaju energetika i rudna bogastva, građevinska operativa, uvoz mašina i opreme iz Srbije, agrarni kompleks, saradnja u oblasti hemijske industrije, saradnja u oblasti plasiranja robe široke potrošnje, farmaceutska industrija.