Vesti
Svet
EU traži zajedničko i fer rešenje za azilante
27.08.2015. 20:00
Izvor: Mondo
EU traži zajedničko i fer rešenje za azilante
Evropa mora da nađe zajedničko rešenje za problem azilanata i sve njene članice moraju da preuzmu svoj deo odgovornosti, zaključak je današnjeg Samita o zapadnom Balkanu.
Nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je u završnom obraćanju da je vest o smrti 50-ak izbeglica u kamionu kod austrijskog grada Pandorf "veoma potresla" i istakla da je to opomena da se tema migracije mora rešiti "brzo i duhu evropske solidarnosti".
"Danas imamo više izbeglica u svetu nego što smo ikada imali posle Drugog svetskog rata", navela je ona dodajući da je obaveza Evrope da se pobrine da u kriznim regionima ponovo mir postane realnost, ali i da pomogne onima kojima je neophodna zaštita.
Evropa je bogat kontinent koji je u stanju da savlada krizu, ocenila je, ali i primetila da je neophodno da se rešenja traži u duhu solidarnosti.
"Zato podržavam da ne treba da delujemo jedni protiv drugih, već da zajedno razmotrimo šta nam je činiti i da pronađemo rešenje fer raspodele tereta", naglasila je Merkel.
Ona je najavila da su Nemačka, Austrija, Francuska, ali i Italija i Grčka saglasne da treba pokrenuti pitanje fer raspodele tereta izbeglica, i da će podneti predlog za kvote, kao i da će se tada jasno videti ko je protiv.
Kada je reč o Balkanu, Merkel je ocenila da su zemlje regiona tranzitne na putu ka Evropi i da su zato izložene velikom teretu zbog čega EU ima obavezu "da im taj izazov ublaži".
S tim u vezi ona je prenela da su učesnici Samita jedinstveni u stavu da se zemlje koje već vode pregovore ili su neposredno pred početkom pregovora sa EU tretiraju kao bezbedne države, čiji građani nemaju osnove za dobijanje azila.
"To nas osnažuje u zahtevu da zajednički stvaramo ekonomsku dinamiku", podvukla je nemačka kancelarka dodajući da će oni koji su iz bezbednih država morati da se vrate, kako bi se licima kojima je potrebna pomoć pružila zaštita.
Austrijski kancelar Verner Fajman istakao je kako je današnja pogibija 50-ak izbeglica u kamionu nedaleko od Pandorfa samo još jedan od pokazatelja koliko je neophodna borba protiv kriminala i trgovaca ljudima kada je u pitanju spasavanje ljudskih života.
On je poručio da to znači da zemlje članice EU moraju da preuzmu odgovornost i ljudima koji beže od rata u svojoj domovini pruže azil.
Prema njegovim rečima neophodno je da se zajednički pronađe rešenje problema izbeglica, a ne da jedna država smišlja mere protiv neke druge, kako bi se odbranila od njihovog ulaska.
"Potrebno je da zajednički usvojimo odgovarajuće mere, ali sa fer raspodelom izbeglica", rekao je Fajman i podvukao da međunarodna saradnja ne treba da jača trgovce ljudima, već da jača "našu borbu protiv kriminala".
Učesnici Samita su na radnom ručku, a na predlog predsednika Austrije Hajnca Fišera, minutom ćutanja odali počast tragično nastradalim izbeglicama kod austrijskog grada Pandorf.