Vesti
Politika
Počeo Bledski strateški forum
31.08.2015. 20:00
Izvor: RTS
Počeo Bledski strateški forum
Na Bledu je počelo okupljanje učesnika 10. Bledskog strateškog foruma na kojem učestvuju visoki zvaničnici EU i regiona, među kojima je i premijer Srbije. Aleksandar Vučić se pred početka foruma sastao sa domaćinom i slovenačkim kolegom Mirom Cerarom.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se na Bledu, pred početak Strateškog fouma, sa domaćinom skupa, slovenačkim premijerom Mirom Cerarom.
"Pre foruma na Bledu, susret sa premijerom Slovenije i prijateljem Mirom Cerarom", napisao je Vučić na svom Tviter nalogu.
Tokom radnog ručka, koji je slovenački premijer u čast srpskog kolege organizovao u vili Bled, Vučić i Cerar su razgovarali o ekonomskim reformama u Srbiji, situaciji u regionu, migrantskoj krizi i slovenačkim investicijama u Srbiji.
Vučić je slovenačke kompanije pozvao da u što većem broju ulažu u Srbiji, ne samo da bi iskoristili dobre uslove poslovanja, nego da bi slovenačke radne navike preneli i srpskim radnicima, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.
Poželevši dobrodošlicu premijeru Srbije, Cerar je istakao da je važna činjenica da Srbija predstavlja faktor stabilnosti u regionu, kao i da zbog stabilne političke situacije u zemlji, Srbija predstavlja sigurno mesto za slovenačke investitore.
Hrvatska agencija Hina prenosi da se Cerar sastao i sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom i da je glavna tema bila migrantska kriza, a da je Vučić u vezi sa tom temom novinarima rekao da će se Srbija prema migrantima i izbeglicama i dalje ponašati kao prema "ljudima u nevolji", bez obzira na finansijske teškoće.
On je rekao i da je zgrožen nekim glasovima iz opozicije kako bi njegova vlada trebalo da se bavi drugim problemima, a migrante da protera, navodi Hina.
Vučić je uz to izrekao očekivanje da će Nemačka podržavati brže uključivanje Srbije u EU i davati podršku reformama, za koje je ocenio da Srbiji do 2017. mogu doneti rast BDP-a između 2,5 i tri odsto.
Vučić učestvuje danas na Strateškom forumu na Bledu.
Skup će otvoriti Cerar, a prema najavama organizatora, među učesnicima foruma biće i Tusk, premijer Luksemburga Gzavije Betel, predsednik Slovenije Borut Pahor, zatim generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer, izaslanik generalnog sekretara UN Kristijan Fris Bah i drugi.
Tokom foruma predviđeni su bilateralni sureti premijera Vučića sa potpredsednikom Vlade i ministrom inostranih poslova Slovačke Miroslavom Lajčakom, a nakon toga i sastanak sa gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem, navedeno je u saopštenju iz Vlade Srbije.