Vesti
Svet
Predsednik Gvatemale dao ostavku, preti mu zatvor
03.09.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Predsednik Gvatemale dao ostavku, preti mu zatvor
Predsednik Gvatemale Oto Peres Molina koji je osumnjičen za korupciju i kome je ranije ukinut imunitet, podneo je ostavku, objavio je danas njegov portparol. Dat nalog za privođenje sudu u predistražnim radnjama.
Konzervativni lider, na vlasti od 2012. godine doneo je tu odluku da bi se "kao pojedinac suočio s procesom koji se vodi protiv njega", rekao je predsednikov portparol Horhe Ortega, nekoliko sati pošto je sud izdao nalog za privođenje predsednika.
Tužilaštvo je sinoć objavilo da je Peres Molina osumnjičen da je predvodio veliku mrežu korupcije i da treba da se pojavi pred sudijom. U utorak je predsedniku parlament ukinuo imunitet, što se nikad do sada nije dogodilo u istoriji Gvatemale, a mnogi građani su tu odluku proslavili na ulicama.
Predsednik je pozvan da sam dođe da se izjasni pred sudijom Migelom Anhelom Galveom, rekla je sinoć državna tužiteljka Telma Aldana koja je pokrenula postupak.
Predsednik Peres Molina će morati da odgovori na optužbe o nedozvoljenom udruživanju, proneveri i primanju mita u carinskom skandalu zbog kojeg je već uhapšena potpredsednica Gvatemale, a neki od ministara su podneli ostavke.
Sudija Migel Anhel Galves odlučiće o sledećem koraku na osnovu predsednikovog iskaza.
Državna tužiteljka Telma Aldana rekla je da je u toku preliminarna istraga umešanosti predsednika u prevaru.
Predsednik Peres Molina (64) tvrdi da je nevin i da će se odazvati pravosuđu. Zvanično optužnica protiv njega još nije podignuta.
Zbog skandal je već podnela ostavku potpredsednica Roksana Baldeti, čiji bivši lični sekretar se pominje kao organizator prevare. Ona je podnela ostavku 8. maja i u zatvoru očekuje suđenje optužena da je uzela milione dolara mita. I ona kaže da nije kriva.
Demonstracije su skoro svakodnevne zbog tog skandala, i na ulicama Gvatemale se traži ne samo da predsednik Perez Molina ode, već i da se odlože predsednički izbori zakazani za nedelju. Peres Molina iz ustavnih razloga ne može da se kandiduje za drugi mandat, a njegov naslednik treba da preuzme dužnost u januaru.