Vesti
Politika
SAZNAJEMO Istoričar Predrag Marković novi potpredsednik SPS
03.09.2015. 20:00
Izvor: Blic
SAZNAJEMO Istoričar Predrag Marković novi potpredsednik SPS
Novo pojačanje među socijalistima je istoričar Predrag Marković, saznaje "Blic".
On će na današnjoj sednici Glavnog odbora SPS biti imenovan za potpredsednika stranke.
Na pitanje novinara da li je to iznenađenje koje je najavljivao, Dačić je odgovorio potvrdno. Na sednici Glavnog odbora SPS-a, socijalisti bi trebalo da izaberu i ostale stranačke organe.
Time bi socijalisti, gotovo devet meseci od Kongresa, trebalo da kompletiraju stranačko rukovodstvo. Kongres socijalista, deveti po redu, održan je 14. decembra, kada je za lidera stranke ponovo izabran Ivica Dačić, ali ne i zamenik predsednika, potpredsenici, Izvršni odbor, članovi Predsedništva.
Dačić je juče rekao da samo on zna ko će biti izabran u vrh SPS, navodeći da je stoga sve što se pojavilo u novinama ili neistinito ili poluistinito.
Dačić je rekao i da će SPS kao partija svakako nastaviti svoj reformski proces spremajući se za dalje političke zadatke.
"Naša politička orijentacija je jasna, mi se nalazimo u Vladi, delimo zajedničke političke ciljeve da Srbija bude moderna, uređena, ekonomski razvijena zemlja koja ide ka EU, ali koja takođe drži do svojih nacionalnih i državnih interesa i daljih razvoja odnosa sa tradicionalnim prijateljima", istakao je šef srpske diplomatije.
Od decembarskog Kongresa u medijima se licitiralo o ostalim kadrovskim rešenjima, a kao kandidati za potpredsednike nabrajani su Aleksandar Antić, Branko Ružić, Novica Tončev, Dejan Radenković, Milutin Mrkonjić, Vladan Zagrađanin, Žarko Obradović, Slavica Đukic Dejanović i Dijana Vukomanović.
Od kongresa 2010. godine sa Dačićem su strankom rukovodili Žarko Obradović, kao zamenik predsednika stranke, kao i Đukić Dejanović, Mrkonjić i Vukomanović, kao potpredsednici, dok je predsednik Izvršnog odbora bio Branko Ružić.