Vesti
Svet
PROBILI BLOKADU:Emigranti nastavljaju peške za Beč
04.09.2015. 20:00
Izvor: Mondo
PROBILI BLOKADU:Emigranti nastavljaju peške za Beč
Stotine izbeglica koji se danima nalaze na železničkoj stanici Keleti u Budimpešta krenulo je danas pešice ka Beču, javio je fotoreporter Rojtersa. Oko 300 njih probilo ogradu prihvatnog centra kod Reske. Pala prva žrtva egzodusa.
Oni su pešice krenuli ka Austriji pošto su mađarske vlasti obustavile železnički saobraćaj iz Budimpešte ka Zapadnoj Evropi.
Grupa od oko 500 migranata, koji se pešice kreću autoputem u Mađarskoj prema granici sa Austrijom, probili su danas policijsku barikadu i nastavili da hodaju autoputem koji povezuje Budimpeštu i Beč, javio je Rojters.
Mađarska policija je stajala po strani i gledala kako se okupljaju izbeglice, uglavnom mladići, i zvižde i uzvikuju slogane.
Istovremeno, izbeglice na želzničkoj stanici u mestu Bičke, zapadno od Budimpešte, pružaju "pasivan otpor" i odbijaju da budu transportovane u prihvatni centar, rekao je danas policijski zvaničnik Laslo Balaž.
Tu je pala i prva žrtva. Jedan migrant iz Pakistana umro je danas kada je doživio kolaps na šinama, javila je mađarska državna televizija.
Policija je saopštila da nije jurila ovu grupu migranata i da je stariji muškarac kolabirao na oko 800 metara od stanične zgrade.
Država televizija prenela je da je čovek pao i udario glavom u šine.
Izbeglice su se pobunile i kod mađarsko- srpske granice.
Oko njih 300 je probilo ogradu prihvatnog centra kod Reske i zaputilo se ka auto-putu M5, saopštila je mađarska policija.
Policija je saopštila sa danas nešto pre podneva dogodio incident i da su izbeglice u dva navrata probile ogradu i uputile se ka auto-putu, nakon čega je policija preduzela mere usmrene na "hvatanje" izbeglica.
Deo auto-puta koji vodi od granice sa Srbijom ka Budimpešti privremeno zatvoren, a saobraćaj se preusmerava na lokalni stari put.
Zbog ovog "proboja" bio je na posla sta zatvoren i granični prelaz sa Srbijom - Horgoš.
Izbeglice su nakon kratkog vremena vraćene u kamp.
Međunarodni železnički saobraćaj obustavljen je četvrti dan na budimpšetanskoj stanici Keleti, gde se prema proceni izveštača stranih agencija, nalazi preko 2.000 migranata koji i dalje čekaju u očajnim uslovima da vozovi prorade.
Na toj železničkoj stanici danas su ekstremni desničari bacili petarde u improvizovani izbeglički kamp na platou ispred stanice, usled čega su se čule dve glasne eksplozije, javlja izveštač Bi-Bi-Sija sa lica mesta.
"Mnogo izbeglica se zbog toga uplašilo, pa su neki od muškaraca pojurili mađarske desničare, koji su bili skinhedi", rekao je dopisnik britanske medijske kuće, Ben Braun.
On je dodao da je došlo do sukoba između izbeglica i skinheada, tokom kojih su bacane plastične boce, a pozvana je i interventna policija.
Braun navodi da su skinhedi očito došli ispred stanice Keleti kako bi "provocirali i podbadali" izbeglice.
Sukobi su se ubrzo smirili, a izbeglice su sele na pod platoa ispred Keletija u znak protesta, pošto im se ne dopušta da se ukrcaju na vozove za Austriju i Nemačku.
Stanica je bila dva dana zatvorena a stotine izbeglica spavalo je ispred zgrade. Jedan voz koji je pušten juče otišao je samo četrdesetak kilometara zapadno od Budimpešte do mesta gde se nalazi izbeglički centar, ali oko 500 migranata koji su tamo odbija da izađe iz voza i da se registruju u tom centru.
Većina njih jutros odbija da uzme vodu i hranu koju im nude policajci i mađarski aktivisti.
Mađarski premijer Viktor Orban juče je u Briselu branio stav svoje zemlje prema migrantima i rekao da se migranti moraju registrovati u zemlji ulaska u šengensku zonu u okviru koje je slobodno kretanje, navodeći da su to propisi Unije.
On je takođe najavi uvođenje novih oštrijih mera za regulisanje priliva migranata i mađarski parlament danas popodne treba o njima da raspravlja.
Mađarska koja je već sagradila ogradu na granici sa Srbijom i jedna je od glavnih tranzitnih zemalja u centralnoj Evropi za migrante, uglavnom Sirijce i Iračane koji beže od rata i žele da stignu do bogatih zemalja zapadne Evrope.