Vesti
Politika
Vulin zatražio direktnu finansijsku pomoć EU
04.09.2015. 20:00
Izvor: Blic
Vulin zatražio direktnu finansijsku pomoć EU
Ministar za rad zapošljavanje i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, rekao je danas da je vlada u Beogradu usvojila akcioni plan za izbegličku krizu i pozvao Evropsku uniju da Srbiji pruži direktnu finansijsku pomoć u njenom rešavanju.
"Želimo direktnu budžetsku podršku. Mi plaćamo ljude koji distribuiraju pomoć, doktore, policajce", rekao je Vulin za Rojters.
"Akcioni plan je veoma precizan, kad je reč o tome koliko dana možemo da izdržimo odredjeni broj ljudi", dodao je Vulin.
Ranije danas, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je Srbija, iako nije članica EU, kao odgovorna zemlja, spremna da preuzme svoj deo obaveza u rešavanju krize i da preuzme jedan broj migranata koji bi došao u našu zemlju.
"Spremni smo da nastavimo da budemo dobar domaćin i da sa svim evropskim državama radimo na pronalasku sveobuhvatnog rešenja", rekao je Stefanović u Ohridu, gde su ministri unutrašnjih poslove Srbije, Austrije, Madjarske i Makedonije potpisali Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti zaštite granica.
Istovremeno, madjarska vlada saopštila je da će broj izbeglica koje prelaze njenu južnu granicu sa Srbijom do sredine septembra svesti na nulu, posle podizanja 3,5 metara visoke ograde i usvajanja niza novih mera u parlamentu.
Madjarski premijer Viktor Orban rekao je danas da Srbija i Makedonija, koje se nalaze na tranzitnoj ruti većine izbeglica koje ulaze u Madjarsku preko Balkana, već od 15. septembra treba da se priprene za "novu eru", navodi britanska agencija.