Vesti
Politika
Srbiji se neće dogoditi ništa strašno
07.09.2015. 20:00
Izvor: Mondo
Srbiji se neće dogoditi ništa strašno
Premijer Srbije kaže da je tokom jednosatnog susreta sa Angelom Merkel najviše razgovarao o izbegličkoj krizi. Vučić kaže da je čuo okvirni plan Merkelove o kom još ne može da priča, ali navodi da se ništa strašno neće desiti.
Srbija će biti istinski evropski partner u rešavanju aktuelnih izazova, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu, i izrazio zadovoljstvo razgovorom sa šeficom nemačke vlade, koji je usledio na njen poziv.
Vučić je u izjavi novinarima ujedno izrazio uverenje da će do kraja godine biti otvorena prva poglavlja sa Srbijom.
On je objasnio da je imao dug i ozbiljan razgovor od sat vremena, koji je potom nastavljen sa njenim savetničkim timom.
"Svaki razgovor sa Merkelovom je posebna čast i pokazuje kako ugled Srbije u svetu postaje sve snažniji i jači i ne može više da se prikriva", kazao je Vučić.
U tim razgovorima, prema njegovim rečima, prošlo se kroz sve teme, od evropskih integracija, sve što pripremamo za Bundestag, do pitanja stabilnosti Balkana, regionalne ekonomske i političke stabilnosti, a najviše vremena je posvećeno lažnim azilantima i izbeglicama.
"Po pitanju lažnih azilanata smo se brzo složili, ali najviše vremena smo posvetili izbegličkoj krizi, jer postoji podela na ekonomske migrante i stvarne izbeglice. Stvarne izbeglice dolaze iz Sirije, Iraka i delom Avganistana. Razgovarali smo kako se ponašaju određene evropske zemlje. Pun ponosa sam rekao da Srbija pokazuje apsolutnu solidarnost sa problemima izbeglica, ali i sa Nemačkom i Evropom", istakao je Vučić.
On je kazao da je potpuno uveren da je kancelarka Merkel to dobro primetila i razumela.
"Čini mi se da su mnogi Evropu strašno voleli dok je trebalo da Evropa, Nemačka i drugi da plaćaju kroz evropske fondove za razvoj nečije poljoprivrede, te pomoć posle prirodnih katastrofa, ali, kada je potrebno da se pomogne Evropi i evropski pomaže onda je odziv mnogo manji", kritikovao je srpski premijer.
On je istakao da se Srbija neće tako ponašati, i da je zahvalna na podršci EU posle poplava.
"Ne zaboravite da od mostova koje otvaram bar polovinu smo izgradili iz sredstava EU. Kod nas zahvalnost ne traje kraktko. Mi ćemo zbog toga deo paketa evropske odgovornosti biti spremni da preuzmemo na sebe", poručio je Vučić.
On je kazao da je još mnogo otvorenih pitanja i da predstoje razgovori sa Evropskom komisijom, UNHCR-om i nemačkom vladom o tome šta Srbija može još da preuzme.
"Srbija će se pokazati kao istinski i evropski partner nemačkim prijateljima", uveren je Vučić dodajući da Srbija Nemačku smatra iskrenim prijateljem i želi još bližu saradnju.
On je, kako je preneo, zamolio kancelarku da utiče na dolazak još većeg broja investitora iz te zemlje.
"I u ovoj krizi umećemo da pokažemo svoje najbolje lice, a i ljudima koji su se našli u nevolji pomognemo", podvukao je Vučić.
On je rekao da je čuo okvirni plan Merkelove za rešenje izbegličke krize, ali da ne može o tome još da govori.
"U jednačini u kojoj imate tri nepoznate, a jednu poznatu teško je izračunati te tri. Kada budemo imali još jednu poznatu moćićemo da govorimo otvorenije o tome. Ništa strašno se neće događati. Nikakve priče o naseljavanju 500.000 ljudi u Srbiji, nikakvih teorija zavere nema", objasnio je on.
Upitan za otvaranje poglavlja Vučić je kazao da predstoji važan sastanak u Bundestagu.
"Kao što Nemci drže do reči Srbije, i naše vlade, i mene kao njenog predsednika, ja veoma poštujem nemačku reč i poglavlja će biti otvorena verujem do kraja godine", zaključio je on.