Vesti
Svet
HAOS KOD RESKEA Izbeglice treći put probile kordon, mađarska policija zatvarala autoput
09.09.2015. 20:00
Izvor: Blic
HAOS KOD RESKEA Izbeglice treći put probile kordon, mađarska policija zatvarala autoput
Nakon sat vremena zastoja, ponovo je pušten za saobraćaj auto - put M5, koji vodi od Horgoša ka Budimpešti, saopštila je danas mađarska policija koja je prethodno sklonila sa asfalta grupu izbeglica, koja je ranije jutros u sabirnom centru kod Reskea ponovo, treći dan za redom, probila policijski kordon i auto-putem krenula peške ka Budimpešti.
Televizija M1 je izvestila da je nekoliko stotina izbeglica iz kampa Reske naspram Horgoša počelo oko 10:30 da se probija kroz policijski kordon, a razlog je njihovo protivljenje da se registruju u Mađarskoj i zahtev da im bude dozvoljeno da krenu dalje za Budimpeštu.
Policija je uz pomoć prevodilaca nastojala da objasni i ubedi izbeglice da treba da se registruju po dolasku u Mađarsku, dok su mnogi iz grupe skandirali "Nećemo kamp" i "Budimpešta, Budimpešta".
Policija je u to vreme zatvorila auto-put M5 koji od Horgoša vodi ka Budimpešti, a to se odrazilo i na ulaz u Mađarsku preko graničnog prelaza Reske do kojeg se dolazi iz Horgoša u Srbiji.
Očekuje se da će u ovaj centar tokom dana stići više hiljada novih izbeglica iz pravca Srbije.
Mađarska policija u današnjem saopštenju navodi da su dve osobe, koje manipulišu sa emocijama izbeglica, izvučene iz mase i da su privedene zbog nepoštovanja policijskih naloga.
U saopštenju se dodaje da je suzavac bio korišćen jer su izbeglice bacale plastične flaše na policiju i da je hitna pomoć morala da bude pozvana zbog osobe kojoj nije bilo dobro, što nije bilo povezano sa upotrebom suzavca, navodi MTI.
Regionalni put, koji vodi od mesta Reske ka Segedinu bio je juče zatvoren, kada je oko 100 policajaca formiralo liniju, što nije imalo uticaja na auto-put koji od Horgoša vodi ka Budimpešti.
Počelo je postavljanje još jednog kampa sa šatorima, a za izbeglice su zbog hladnoće obezbeđena ćebad i topla garderoba.
Tokom jučerašnjeg dana na teritoriji Mađarske registrovano je 2.770 ilegalnih prelazaka granice, a podneto je 14 prijava zbog krijumčarenja ljudi i četiri prijave zbog falsifikovanja dokumenata.
Najveći broj izbeglica registrovan je na teritoriji pogranične Županije Čongrad - 2.529 izbeglica, među kojima i 455 dece.